Jedan od najvećih eks-jugoslovenskih i evropskih filmskih režisera Lordan Zafranović boraviće 2. i 3. marta u Banjaluci te će se tom prilikom sastati sa kulturnim radnicima iz Srpske s kojima će razgovarati o svojim planovima da snimi film “Djeca Kozare”.

Potvrdio je ovo za “Glas Srpske” sam Zafranović koji je istakao kako je cilj ove posjete da se pronađu eventualni partneri iz Srpske koji bi finansijski podržali snimanje ovog istorijskog filma koji se bavi stradanjem djece sa Kozare u vrijeme NDH.

– U ovom trenutku ne mogu vam više reći, jer je organizaciju mog dolaska u Banjaluku na sebe preuzeo producent ovog filma – istakao je on dodajući da ni nakon svih peripetija u vezi sa scenarijem nije odustao od snimanja ovog filma.

Filmski centar Srbije je sredinom prošle godine odlučio da finansijski podrži snimanje ovog filma, ali, kako kaže Zafranović, radi se o sredstvima koja nažalost nisu dovoljna za snimanje jednog ovako velikog i zahtjevnog filmskog projekta na kojem on radi već gotovo 30 godina.

– Vidjećemo šta će biti u Banjaluci. U svakom slučaju pokušaću da nađem i kooproducente u Hrvatskoj, jer mislim da je i njoj potreban jedan ovakav film i da je to način da ona sa sebe skine tu sjenu ustaštva – poručio je Zafranović koji posljednjih desetak godina živi i radi u Pragu.Izvor:
Share.