in

Većinu vozača nervira predugo čekanje na zelenom

Foto: Pixabay

Anketa britanske organizacije za pomoć na putu (RAC) sprovedena na 2498 vozača u Ujedinjenom Kraljevstvu pokazuje sa 46 posto vozača smatra da ne smiju da prođu više od tri sekunde od “paljenja zelenog” do kretanja vozača.

RAC je zbog toga izrazio zabrinutost za bezbjednost u saobraćaju, nastanak čepova te zagađenja vazduha koje izazivaju vozači koji presporo reaguju.

Oko 17 posto ispitanika navodi da često ne uspiju da prođu kroz zeleno svjetlo zbog vozača ispred njih koji ne reaguju pravovremeno. Oko tri četvrtine (64 posto) tvrdi da je na zelenom svjetlu moralo da čeka i po više od 10 sekundi. Pokazalo se da muškarce sporost pri kretanju nervira više nego žene (50 posto u odnosu na 41 posto).

Oko trećine (35 posto) ispitanika kaže da mogu da podnesu ako je nekome potrebno između četiri i šest sekundi, a sedam posto ispitanika je po tom pitanju vrlo opušteno te su odgovorili da mogu da čekaju koliko god je potrebno.

Predstvanik RAC-a Sajmon Vilijams je rekao da se sve više od tri sekunde “može činiti kao vječnost kad pokušavate da prođete semafor”, pogotovo jer na nekima zeleno svjetlo traje po samo 15 sekundi.

“Čekanje ozbiljno smanjuje broj vozila koja mogu proći prije nego što se upali crveno svjetlo, zbog čega se stvaraju čepovi, te je moguće da se povećava zagađenost vazduha”, dodao je on.

“Previše vozača iz nekog razloga ne obraća dovoljno pažnje na zbivanja oko sebe kad čekaju u koloni pred semaforom”, kaže Vilijams.

“Osim što produžava vrijeme vožnje, ovo može uticati i na bezbjednost u saobraćaju, pogotovo kad vozači naglo krenu jer su kasno primijetili promjenu svjetla, zbog čega ni ne provjere retrovizore kako bi se uvjerili da mogu da krenu.”

Više vozača bi moralo da pazi na semafor, umjesto da za to vrijeme odlutaju u mislima, ili čak nezakonito koriste mobilni.

Izvor: Telegraf

Krivična prijava protiv Izetbegovića zbog izazivanja mržnje

Mahmuljinu osam godina zatvora