in

U Banjaluci 39, a u Bijeljini devet krivičnih prijava zbog klevete

Foto: Bijeljina Danas

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka od stupanja na snagu posljednjih, u najmanju ruku spornih, izmjena i dopuna Кrivičnog zakonika Republike Srpske do 27. februara zaprimilo je 39 prijava za krivično djelo kleveta i iznošenje ličnih i porodičnih prilika.

Od tog datuma do danas nije poznato da li postoje nove krivične prijave i to zbog štrajka administrativnih radnika u pravosuđu zbog čega je primanje novih bilo obustavljeno više od mjesec dana.

“Podnosioci prijava i prijavljeni su fizička i pravna lica. U dva predmeta, prijave se odnose na novinare i ti predmeti se nalaze u radu. U dva predmeta donesena je naredba o nesprovođenju istrage, a ostali predmeti se nalaze u radu“, rekli su nam u IJT Banjaluka.

Tužilaštvo smo pitali i za strukturu prijavilaca i prijavljenih, ali o tome nismo mogli dobiti podatak jer ne vode evidenciju.

“Evidencija se vodi po predmetima u radu i to samo po imenu i prezimenu prijavljenih lica i podnosilaca krivičnih prijava. Tužilaštvo ne vodi posebne evidencije o strukturi podnesenih prijava“, rekli su u Tužilaštvu.

Na području koje pokriva OJT Bijeljina podneseno je devet krivičnih prijava za klevetu od čega dvije protiv novinara.

“Ostale prijave su uglavnom protiv građana koji nisu dio javnosti, a mali broj se odnosi na političke figure odnosno nosioce izvršnih funkcija. S obzirom da se radi o otvorenim predmetima u kojima se sprovodi istraga, u ovom trenutku vam ne možemo dati više informacija“, rekli su nam u OJT Bijeljina.

Izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS je nakon 20 godina na sraman način ponovo omogućila krivični progon neistomišljenika, a za samo nekoliko mjeseci od stanja na snagu, u tužilaštva se slilo preko 50 krivičnih prijava.

Informacije iz šest okružnih tužilaštava koje smo dobili polovinom februara, pokazuju da je najviše prijava bilo u Banjaluci 32.

Međutim, do izbijanja štrajka, 28. februara stiglo ih je još sedam. U strukturi prijava, njih sedam se odnosilo na iznošenje ličnih i porodičnih prilika. Jedna prijava usmjerena je protiv internet portala.

U ostalim tužilaštvima bilo je brojčano manje prijava, ali se jasno vidi da se prijavljivanje klevete osladilo, posebno zato što prijavioci više ne moraju da angažuju advokata radi privatne tužbe, nego to za njih radi država.

Slobodno: Andrijana Pisarević
Izvor: Capital.ba

Stravičan napad u tržnom centru u Sidneju: Ubijeno najmanje četvoro (VIDEO)

Kompanija s jednim zaposlenim za dvije godine imala prihod veći od milijardu KM