in

Twiter suspendovao naloge više novinara koji su kritikovali Maska

Tviter je suspendovao naloge nekoliko novinara Njujork tajmsa, Vašington posta, Si-En-Ena (CNN) i drugih medija koji su nedavno pisali kritički o njegovom novom vlasniku Ilonu Masku.

Kompanija nije objasnila zašto je uklonila naloge i učinila da njihovi profili i raniji tvitovi nestanu, navodi američka agencija AP, a prenosi Tanjug.

Iznenadna suspenzija novinara uslijedila je nakon odluke Twitera u srijedu da suspenduje nalog @ElonJet koji je pratio kretanje privatnog aviona Ilona Maska.

Milijarder je tvitom odgovorio kako se pravila o zabrani objavljivanja ličnih podataka primjenjuju na sve, uključujući i novinare.

Kasnije je dodao:

“Kritikovati me po cio dan je sasvim u redu, ali doksing moje lokacije u realnom vremenu i ugrožavanje moje porodice nije.”

Doksing je izraz za prikupljanje podataka o drugoj osobi na internetu i njihovo objavljivanje s namjerom da se ta osoba prikaže u negativnom svjetlu.

Portparol Njujork tajmsa ocijenio je da je suspenzija Twiter naloga niza istaknutih novinara upitna i nesretna i da nisu dobili nikakvo objašnjenje zašto se to dogodilo.

CNN je saopštio da su suspenzije zabrinjavajuće, ali ne i iznenađujuće, i zatražili su objašnjenje uz najavu da će ponovno procijeniti svoj odnos s Twiterom na osnovu odgovora.

Ko je Izetbegovićev prijatelj “sa strane” koji je zvao Dodika da lidera SDA ne ostavi na cjedilu

Vojska Srbije uručila Kforu zahtjev za povratak na KiM