in

Suvlasnik lanca trgovina OBI i KIK proglašen mrtvim nakon što se tri godine tragalo za njim

Hermann Bredehorst / Polaris

Nakon tri godine potrage za nestalim milijarderom Karlom-Erivanom Haubom, čelnikom kompanije Tengelmann, nadležni sud u Njemačkoj je proglasio njegovu smrt. U vlasništvu ove kompanije bili su poznati lanci trgovina Kik i Obi.

Njegov nestanak je prijavljen dok je boravio na području Alpa u Švajcarskoj. Nestao je kada je imao 58 godina ispod poznatog švajcarskog vrha Matterhorn, a koji se nalazi na granici s Italijom.

Posljednji put je viđen u jutro 7. aprila 2018. dok je sa skijama i ruksakom na leđima hodao prema žičari. Već sljedeće jutro je prijavljen njegov nestanak i to nakon što se nije pojavio u hotelu odmarališta Zermatt.

Mediji su posljednjih mjeseci objavljivali moguće uzroke njegove smrti. Međutim, sud u Kelnu, u kojem je Haub živio, je ocijenio da ti navodi nisu dokazivi. Odlučio je i to da ne postoje dokazi da je ovaj biznismen živ. Zbog toga je proglašen mrtvim na početak dana kada je nestao, 7. aprila 2018. godine.

Njegov otac Erivan Haub je osnovao kompaniju Tengelmann. Preminuo je u 86. godini, mjesec dana prije nego što će se prijaviti nestanak njegovog sina, 6. marta 2018. u Sjedinjenim Američkim Državama.

Christian, brat od Karla-Erivana, je preuzeo upravljanje kompanijom 17. aprila 2018. Braća su zajedno vodila veliku firmu od 2000. Od tada je postojalo nadmetanje ko će imati više vlasničkog udjela u kompaniji vrijednoj nekoliko milijardi dolara. Između ostalog, u vlasništvu ove kompanije su poznati lanci trgovina Kik i Obi.

Svoj udio u vlasništvu ima njihov još jedan brat Georg Haub. On je zajedno sa Christianom u oktobru prošle godine podnio zahtjev da se njihov brat proglasi mrtvim. Međutim, sredinom januara ove godine je Georg odustao od ovog zahtjeva.

Ovaj zahtjev je kritikovala Karlova-Erivanova supruga Katrin Haub. Ali, početkom ove godine i ona se predomislila i zajedno sa djecom je pristala na ovaj zahtjev.

Nasljednici njegovog bogatstva su pristali prodati svoje vlasničke udjele u kompaniji. Nije poznata za koju cijenu će to uraditi, ali je navodno Christian Haub ponudio 1,1 milijardu eura za kupovinu. No, revizorska kuća KPMG je procijenila da dionice vrijede skoro četiri milijarde eura.

Žalba na odluku suda o proglašenju smrti može se podnijeti u roku od mjesec dana. To mogu učiniti podnosioci zahtjeva, kao i svako ko ima pravni interes.

Karl-Erivan Haub je rođen 2. marta 1960. u Washingtonu. Bio je i njemački i američki državljanin, prenosi Euronews.

BiH skinuta sa liste visokorizičnih zemalja

Kako se sukob u Izraelu “preselio” u BiH?