U naučnom časopisu The Lancet objavljena je studija švedskih naučnika sa Univerziteta Umea o učinkovitosti vakcina tokom vremena.

Struka još nije uradila recenziju studije.

U studiji pod nazivom “Učinkovitost vakcinacije protiv covida-19 protiv rizika od simptomatske infekcije, hospitalizacije i smrti do 9 mjeseci: Švedska kohortna studija ukupne populacije” analizirano je kako učinkovitost vakcina blijedi vremenom.

Studija je sprovedena na čak 842.974 para vakcinisanih i nevakcinisanih (ukupno više od 1.6 miliona ljudi), uključujući pojedince vakcinisane s dvije doze vakcina ChAdOx1 nCoV-19 (Astrazeneca), mRNA-1273 (Moderna) ili BNT162b2 (Fajzer) i nevakcinisane osobe. Podaci su prikupljeni od 12. januara do 4. oktobra 2021, objavljeno je.

Šta je otkriveno?

Učinkovitost vakcine fajzer protiv infekcije progresivno je opadala s 92% između 15 i 30 dana nakon vakcinisanja na 47% između 121 i 180 dana nakon vakcinisanja, a od 211. dana nadalje nije se mogla utvrditi učinkovitost u odnosu na nevakcinisane.

Učinkovitost je slabila nešto sporije za modernu i procijenjena je na 59% od 181. dana nakon vakcinisanja nadalje.

Nasuprot tome, učinkovitost astrazeneke uopšteno je bila niža i brže je slabila, a od 121. dana nakon vakcinisanja nije se mogla detektovati učinkovitost protiv zaraze u odnosu na nevakcinisane.

Uopšteno, učinkovitost svih vakcina protiv zaraze bila je niža i brže je slabila među muškarcima, starijim osobama i osobama s komorbiditetima.

I dalje velika zaštita od teških ishoda bolesti

“Učinkovitost vakcine protiv simptomatske infekcije covidom-19 progresivno pada tokom vremena u svim podgrupama, ali različitom brzinom u zavisnosti od vrste vakcine i brže za muškarce i starije slabe osobe.

Učinkovitost protiv teških bolesti ostaje visoka kroz 9 mjeseci iako brže opada za muškarce, starije slabe osobe i osobe s komorbiditetom.

To jača obrazloženje zasnovano na dokazima za primjenu treće doze”, objavili su naučnici.Izvor:
Share.