in

Stanovnik Lepenskog Vira u Narodnom muzeju u Beogradu

Posetioci Narodnog muzeja od danas mogu videti kako je izgledao praistorijski stanovnik Lepenskog Vira putem „MetaHjuman” tehnologije razvijene u Srbiji, koja je nedavno premijerno predstavljena na Ekspo Dubaiju.

Na svečanosti u Narodnom muzeju u Beogradu, pred domaćom javnošću predstavljeno je animirano lice i glava jednog nekadašnjeg stvarnog „Lepenca”, koji u narednih mesec dana mogu da se vide na velikom video bimu, ali i kao mala bista.

Antropološkinja Sofija Stefanović je pokazala novinarima i zvanicama kako je moguće uz pomoć interakcije mobilnog telefona i bima izazvati različite pokrete lica i glave „oživljenog” stanovnika neolitskog naselja starog oko 10.000 godina.

Lice „Lepenca” je rekonstruisano zahvaljujući „MetaHjuman” tehnologiji, koju je razvila srpska gejming kompanija Trilateral, kao deo Epik gejmsa i Anril endžin softvera. Projekat je uz podršku nacionalne platforme Srbija stvara premijerno predstavljen nedavno na Svetskoj izložbi Ekspo Dubaji

Kreativna ambasadorka Srbija stvara i idejni pokretač ovog projekat Stefanović rekla je da je rekonstrukcija urađena na osnovu kostura broj 69 iz Lepenskog Vira, koji se izdvojio po tome što je neuobičajeno sahranjen sedeći.

„Pretpostavljeno je da je njegova uloga bila specifična, da je bio drevni šaman. Njegova dobro očuvana lobanja je imala specifičnu individualnost”, istakla je Stefanović.

Prema njenim rečima, najpre je napravljena kopija lobanje, na osnovu koje je urađena forenzička rekonstrukcija izgleda, što je na kraju pretvoreno u biokinetički model koji se sada može videti u Narodnom muzeju u Beogradu.

„Ova tehnologija ima revolucionaran potencijal. Može nam pomoći da ovako oživimo drevne ljude naučno utemeljeno”, ocenila je Stefanović.

Viša savetnica premijerke Srbije za kreativne industrije i turizam, koja predvodi tim platforme Srbija stvara, Ana Ilić je istakla da je „MetaHjuman” projekat „osvojio svetsku medijsku, ali i širu javnost svojim predstavljanjem na Dubai Ekspo 2020”.

„Organizatori Svetske izložbe u startu su nas prepoznali kao lidere u oblasti kreativnih industrija i inovacija. Predstavili smo se svetu ističući ono najvrednije što imamo – pamet i kreativnost naših ljudi, kroz priču o vinčanskoj kulturi”, istakla je Ilić, prenosi Tanjug.

Direktorka Narodnog muzeja Bojana Borić Brešković je ocenila da je susret sa ovako „oživljenim” čovekom Lepenskog Vira „prilika da proverimo svoja viđenja i doživljaje prošlosti”.

Borić Brešković je izrazila uverenje da je ovo prvi u nizu projekata koji predstavljaju „neverovatan spoj nauke i gejming industrije”, čime ćemo „nastaviti da unapređujemo ne samo naša naučna znanja o praistoriji već i muzejske postavke”.

Kompozitor Ljubomir Nikolić i multiinstrumentalista i etnomuzikolog Bojan Milinković su prisutnima priredili mali koncert svirajući na rekonstruisanim praistorijskim insturmentima, od kojih neki datiraju od pre 19.000 godina.

Izvor: Politika/TANJUG

Članak Stanovnik Lepenskog Vira u Narodnom muzeju u Beogradu se pojavljuje prvo na Prvi Srpski Portal.

Hrana koju jedemo može da reprogramira naše gene – stručnjaci objasnili kako

Srbin i Rus, braća zauvek!: Skup podrške Rusiji u Beogradu (video, foto)