in

Šta će se desiti sa tijelom ako svako jutro jedete jaja

Foto: Freepik

Nedavno se pojavila vijest o fitnes instrukoru, koji je pojeo 300 jaja za 10 dana, kako bi uvidio kako ova namirnica utiče na naš organizam.

Jedno veliko jaje ima 13 esencijalnih vitamina i menarala, proteine, i ne sadži mnogo kalorija. Bjelanca sadrže neke od visokokvalitetnih proteina, riboflavin i selen, a većina hranljivih sastojaka jajeta nalazi se u žumancetu. Jaje je jedna od retkih namirnica koja prirodno sadrži vitamin D, koji je ključan za zdravlje kostiju i imuni sistem.

Međutim, u kojoj količini je zdravo konzumirati jaja, na ovo pitanje odgovara nutricionista Lazar Mitrić.

“Donedavno, preporučivalo se da se ograniči konzumiranje jaja, posebno masnih žumanaca, koje sadrže holesterol, ali nova istraživanja pokazuju da su ove preporuke zastarele. To znači da ipak ne treba preterivati. Umerena konzumacija (1 jaje dnevno), nije povezana sa lošim nalazima u krvi i srčanim oboljenjima. Potpuno zdravim osobama, doktori savetuju da ne bi trebalo da unose više od tri komada dnevno, ni za Ukrs. S druge strane, svakodnevni omleti od više jaja, uz slaninu ili kobasicu – nisu poželjni”, kaže on.

Ako ne konzumiramo jaja, zdrav rast i proizvodnja crvenih krvnih zrnaca ne mogu da budu na optimanom nivou, gubimo energiju, otežani su proces pamćenja i koncentracija, a moguć je i nastanak jedne vrste anemije, zbog koje se osjećamo slabo i umorno.

“-Kada je ishrana u pitanju, uvek važi izreka da treba da jedemo umereno. Tako je i sa jajima. 7 žumanaca nedeljno predstavljaju samo dobitak, a ko je i pored odluke da ih troši, zabrinut za nivo holesterola, lako može da ga proveri – vađenjem krvi”, kaže Mitrić, i dodaje:

“Nasuprot uvreženim mišljenjima, naučnici su dokazali da ako 12 nedelja konzumiramo niskokalorične namirnice, ali uz njih jedemo po 2 jajeta, holesterol se neće povećavati. A kako neki tokom ovakve dijete i oslabe, analiza krvi će pokazati da se nivo holesterola smanjio.”

U Banjaluci oboren rekord EHF Evrokupa

Uzalud kontrole, cijene i dalje divljaju