Internet Explorer otišao je ove nedjelje u istoriju, a za njim posebno žali Južna Koreja, koja se do posljednjeg dana oslanjala na taj pretraživač. U toj zemlji Internet Explorer dobio je spomenik.

Spomenik je podigao Jung Ki-jang, južnokorejski softverski inženjer. U znak sjećanja na propast Internet Explorera proveo je mjesec dana dizajnirajući spomenik. Dizajn ga je koštao 430.000 wona (oko 300 evra).

“Bio je dobar alat za preuzimanje drugih pretraživača”, napisano je na spomeniku.

Nakon što je Explorer prestao s radom, fotografija spomenika postala je viralna. Jung kaže da je spomenikom htio da nasmije ljude, ali je ipak iznenađen time koliko je popularan postao.

“To je još jedan razlog da zahvalim Exploreru, sada mi je omogućio da se našalim na svjetskom nivou. Žao mi je što ga više nema, ali neće mi nedostajati. Tako da je njegov odlazak za mene dobra smrt”, rekao je Jung za Rojters.

Jung je rekao da je ovaj pretraživač odigrao veliku ulogu u njegovom poslu.

“Bila je to muka, ali ja bih to nazvao odnosom ljubavi i mržnje jer je Explorer dominirao jednom erom”, rekao je.

Njegovi klijenti stalno su ga tražili da se pobrine da im veb stranice izgledaju dobro u Exploreru, koji je godinama bio zadati pretraživač u južnokorejskim državnim kancelarijama i mnogim bankama.Izvor:
Share.