Broj posečenih stabala u brazilskom Amazonu u januaru daleko je premašio krčenje šuma tokom istog meseca prošle godine, pokazuju vladini satelitski snimci.

Uništena površina je pet puta veća od iskrčene 2021. godine, što je najviše posečene šume u januaru od kada se, 2015. godine, vodi evidencija.

Ekolozi optužuju brazilskog predsednika Žaira Bolsonara da je dozvolio da se krčenje šuma ubrza.

Zaštita Amazona je od suštinskog značaja, ako želimo da se pozabavimo klimatskim promenama.

Šume se seku radi korišćenja drveta. Ali, i da bi se očistili prostori za sadnju useva za snabdevanje svetskih prehrambenih kompanija.

Obećanje sa COP26 nije ispunjeno

Na samitu o klimatskim promenama COP26 u Glazgovu, prošle godine, više od 100 vlada obećalo je da će zaustaviti i preokrenuti krčenje šuma do 2030. godine.

Najnoviji satelitski podaci brazilske svemirske agencije Inpe ponovo dovode u pitanje posvećenost brazilske vlade zaštiti svoje ogromne prašume, kažu ekolozi.

„Novi podaci još jednom otkrivaju kako su vladine akcije u suprotnosti sa njenim kampanjama zelenog pranja“, objašnjava Kristijana Maceti iz Brazilske podržnice Grinpis.

Grinpis poziva supermarkete u Velikoj Britaniji, i drugde, da odbace dobavljače koji su uključeni u krčenje šuma. Konkretno, misle na dobavljače u lancima snabdevanja mesom i mlečnim proizvodima.

Krčenje šuma je u januaru iznosilo ukupno 430 kvadratnih kilometara (166 kvadratnih milja). To je površina koja je više od sedam puta veća od Menhetna u Njujorku.

Obaranje velikog broja drveća na početku godine je neobično, jer kišna sezona obično sprečava drvoseče da pristupe gustoj šumi.

Ogromna brazilska prašuma apsorbuje ogromne količine gasova staklene bašte iz atmosfere, delujući kao što je poznato, kao ponor ugljenika. Ali, što se više drveća poseče, šuma manje može da apsorbuje emisije štetnih gasova, pa i CO2.

Analiza klimatskog stručnjaka Meta Mekgrata

Postoji niz faktora koji utiču na ovaj nivo krčenja šuma.

Snažna globalna potražnja za poljoprivrednim proizvodima, kao što su govedina i soja, podstiče neke od ovih ilegalnih aktivnosti. Tu je i očekivanje da će novi zakon uskoro biti usvojen u Brazilu. Njime se sprema legalizacija i oprost otimanja zemlje.

Brazilska vlada tvrdi da je u periodu između avgusta prošle godine i januara 2022. ukupno krčenje šuma bilo manje u poređenju sa istim periodom pre dvanaest meseci.

Ekolozi, međutim, kažu da nisu iznenađeni rekordnom januarskom sečom, s obzirom da je predsednik Bolsonaro značajno oslabio zakonsku zaštitu, otkako je preuzeo dužnost 2019. godine.

Na klimatskom samitu COP26 u Glazgovu prošle godine, gospodin Bolsonaro je bio jedan od svetskih lidera koji je obećao da će zaustaviti i preokrenuti krčenje šuma do kraja ove decenije. Politički posmatrači tvrde da uprkos ovoj promeni tona, politika na terenu ostaje ista.

Izvor: Energija Balkana/BBC News

Članak Rekordna seča šuma u Amazonu se pojavljuje prvo na Prvi Srpski Portal.Izvor:
Share.