Vuk Kokan (22) iz Banjaluke, izvrsni kuvar i šef, koji je počeo kuvati već sa 14 godina, a koji je u međuvremenu stigao i do Ljubljane, izabran je da bude u finalu izazova “Sarma Challengea”, gdje će zajedno sa kolegom Rastkom Balmazovićem predstaviti svoju, modernu verziju sarme, ali sa tradicionalnim sastojcima.

Oni su izabrani da budu u pet najboljih i to između 30 pristiglih prijava na izazov “Sarma Challenge” na Instagramu.

Ideja ovog projekta bila je da se na jednom mjestu okupe gastro-kreativci koji će učestvovati u izazovu čija je tema rekonstrukcija omiljenog jela mnogih – sarme. Inače, projekt je inicirao Srđan Jerinkić iz Kikinde, a svi učesnici su imali zadatak da osmisle jelo koje će ukusom podsjećati na tradicionalnu sarmu, ali da bude predstavljena u novom ruhu.

Ugledavši ovu objavu, Vuk i njegov kolega su odlučili da se prijave na izazov.

“Kolega i ja smo sasvim slučajno došli na ideju da se prijavimo, i to kad smo na Instagramu naišli na objavu gdje su na izazov pozvani svi profesionalni kuvari i ljudi koji vole kuvati. Poenta je bila da se napravi rekonstrukcija tradicionalne verzije sarme, tj. da se koriste tradicionalni sastojci, ali da se sve sroči u malo moderniju priču. Sve smo isplanirali i napravili objavu, i na osnovu nje, od 30 učesnika, izabrani smo u pet najboljih. Idemo 25. januara u Mokrin u Srbiju, gdje ćemo to pripremiti, i vidjećemo kako ćemo proći”, priča Vuk za “Nezavisne novine”.

Pojašnjava da će na licu mjesta pripremati i finiširati jelo, koje će ocjenjivati pet članova žirija, neki od uticajnijih influensera za hranu i ocjenjivanje restorana.

“‘Sarma Challenge’ se održava prvi put ove godine. Momak iz Beograda je došao sasvim slučajno na ideju, a u cilju očuvanja tradicije, ali i promocije moderne kuhinje. Na kraju se dosta poznatih ljudi javilo. Znam da učestvuje i momak iz Trebinja, Vuk Miljanović. Mi smo na početku htjeli da napravimo sarmu u obliku Wellingtona, jela koje je Gordon Remzi napravio sa biftekom, zavijenog u lisnato tijesto, te smo ciljali da to bude rolnica kao sarma, a na kraju je ispalo sasvim drugačije, jer izgledom podsjeća na suši, tako da je ovo veoma zanimljiva varijanta. Koristili smo narezanu govedinu, zatim sloj riže zamotan u listove kelja, tako da imamo tu zelenu boju, koja izgledom podsjeća na sarmu. Skuvali smo supu, koja je u osnovi sa povrćem, ali smo je reducirali do te mjere da ukus podsjeća na vegetu, identično kao da bismo samo vegetu nasuli u vodu. Od toga smo napravili gel, a pored toga imamo i sos, koji je napravljen na osnovi tečnosti u kojoj je ukiseljen kupus”, objašnjava Vuk kako će izgledati njihova verzija sarme.

On je, iako mlad, do sada obišao brojne restorane, te ima dugogodišnje iskustvo u kuhinji. Završio je srednju Ugostiteljsko-trgovinsko-turističku školu u Banjaluci, smjer kulinarski tehničar, gdje je već tada stekao dosta znanja.

“Kulinarstvom se bavim od 14. godine, a s 15 sam prvi put kročio u restoran, a radio sam u ‘Kazamatu’, piceriji ‘Corso’, i obišao dosta toga. Tako je bilo do 18-19. godine, kada sam otišao u Grude, gdje sam radio sa banjalučkim kuvarom Draganom Šljivićem. Nakon toga sam odlučio da upišem Višu školu u Ljubljani, i tu počeo raditi u restoranu fakulteta. Prešao sam raditi u restoran sa jednom Mišelinovom zvjezdicom, gdje sam takođe stekao mnogo iskustva. Trenutno radim u restoranu ‘Pent Klub’ u Ljubljani, i tu sam na poziciji zamjenika šefa”, rekao je Vuk.

Kako kaže, plan mu je da u budućnosti obiđe svijet, nauči što više o različitim kuhinjama i kulturama, ali da se jednog dana vrati u Banjaluku.

“To mi je cilj, i tada bih pokušao pokrenuti priču koja možda nije bila dosad na ovim prostorima”, zaključuje Vuk.

Share.
close