in

Primijetili ste mrave u svom domu? Ove namirnice vam mogu pomoći da ih se riješite

Poznato je da se mravi mogu pojaviti u vašem domu s toplijim vremenom, a možete spriječiti njihovu najezdu uz nekoliko sastojaka koje već imate u ostavi.

Mnogi će automatski kupiti pesticid za borbu protiv ovih štetočina, ali ova metoda može biti opasna ako imate kućne ljubimce ili djecu. Međutim, postoji mnogo prirodnih sastojaka koji mogu efikasno ubiti mrave bez pribjegavanja toksičnim hemikalijama.

Pesticidi mogu potencijalno zagaditi podzemne vode i ubiti leptire, pčele i druge važne insekte kada se koriste za uklanjanje mrava. Umjesto toga, možete pokušati s prirodnim lijekovima koji su manje štetni za okolinu, vas, vašu porodicu i vaše kućne ljubimce.

Na internetu možete pronaći mnogo popularnih prirodnih rješenja za držanje mrava podalje, poput bijelog sirćeta, limunovog soka, cimeta ili crnog bibera. Ove metode ih mogu djelotvorno odvraćati jer njihovi jaki mirisi mogu zbuniti tragove mirisa mrava, otežavajući im navigaciju i manje je vjerovatno da će ostati u tom području.

Međutim, ovo je samo kratkoročno rješenje jer ovi prirodni sastojci neće ubiti mrave niti moći spriječiti veću zarazu. Umjesto toga, mnogo je efikasnije koristiti sodu bikarbonu ili dječji puder za uklanjanje mrava iz vašeg doma.

Mravi trebaju vlagu da bi preživjeli, a prašak za pecivo ili dječji puder brzo upija vlagu u njihovom tijelu i dovodi do dehidracije. Sve što treba da uradite je da sipate sodu bikarbonu ili puder za bebe na mjesto gdje ste vidjeli mnogo mrava, samo budite oprezni kada ga koristite u blizini trave jer može isušiti tlo.

Međutim, najbolji način da se zauvijek riješite mrava je da kombinujete prašak za pecivo ili dječji puder sa šećerom u prahu. Šećer djeluje kao mamac koji će mravi zamijeniti kao izvor hrane i lakše ih se otarasiti.

Dodik objavio video akademika Muhameda Filipovića u kome tvrdi da je SDA željela rat u BiH

Vučić prihvatio Dodikovu ideju