Zvaničnici NASA nastavili su da objavljuju fotografije sa svemirskog teleskopa Džejms Veb, prenio je Glas Amerike.

Riječ je najvećoj i najmoćnijoj dosad konstruisanoj svemirskoj opservatoriji.

Prethodno je u ponedjeljak američki predsjednik DŽozef Bajden objavio prvu fotografiju u boji sa svemirskog teleskopa Džejms Veb.

“Prva fotografija sa svemirskog teleskopa Veb je istorijski trenutak za nauku i tehnologiju. Za astronomiju i istraživanje svemira. Ameriku i cijelo čovječanstvo”, napisao je američki predsjednik na društvenoj mreži Twitter.

Fotografija je objavljena na ceremoniji u Bijeloj kući na kojoj je, osim Bajdena, učestvovao i administrator NASA Bil Nelson.

Snimak, na kojem se vide brojne galaksije, predstavlja najdublji pogled u svemir ikada.

Na dijelu fotografije vidi se i svjetlo iz perioda nedugo poslije Velikog praska, koji se dogodio prije 13,8 milijardi godina, prenosi agencija Asošijeted pres.

Bajden je prije objavljivanja fotografije rekao da se radi o “najstarijem dokumentovanom svjetlu u istoriji kosmosa od prije više od 13 milijardi godina”.

Jedan od naučnika na projektu Džonatan Gardner istakao je da “Veb može da vidi unazad, do perioda odmah poslije Velikog praska, prateći galaksije toliko udaljene da su svjetlu bile potrebne milijarde godina da od tih galaksija stigne do teleskopa”.

Tokom narednih nekoliko dana astronomi će izračunati koliko su stare te galaksije, rekao je prošlog mjeseca vodeći naučnik Veb projekta Klaus Pontopidan.

NASA planira da danas objavi još fotografija u punom koloru, a za koje navodi da će prikazati punu snagu teleskopa koji počinje svoju misiju otkrivanja infracrvenog univerzuma.

Plan je da se uz pomoć teleskopa ide toliko daleko da će naučnici imati uvid u rane dane univerzuma, prije oko 13,7 milijardi godina i tako dobiti još jasniju sliku bližih svemirskih objekata, uključujući i Sunčev sistem.

Teleskop vrijedan 10 milijardi dolara sa primarnim ogledalom prečnika 6,5 metara lansiran je u decembru 2021. godine.Izvor:
Share.