Ova posna pita pravo je remek-djelo domaće kuhinje, koje nosi miris tradicije i sjećanje na tople dane u krugu porodice.
Starinska posna pita savijača, pripremana bez gotovih kora, pravo je kulinarsko blago koje nas podsjeća na vrijeme kada se sve radilo ručno, s ljubavlju i pažnjom. Otkrivamo recept koji donosi duh prošlog vremena i miris domaće kuhinje.
Ova posna pita pravo je remek-djelo domaće kuhinje, koje nosi miris tradicije i sjećanje na tople dane u krugu porodice. Ovo starinsko jelo, nezabiljazno tokom posta, nekada se pripremalo s pažnjom i ljubavlju, bez upotrebe gotovih kora. Kore su se razvlačile ručno, a fil se pravio od jednostavnih, ali hranjivih sastojaka koje su domaćice imale pri ruci. Sada se kupuju kupovne kore koje su podjednako lijepe i ukusne.
Sastojci:
300 g kora za pitu
500 ml vode (po želji može i više ili manje)
malo soli
malo ulja
Priprema:
Koru po koru gužvati rukama i ređati u podmazan pleh. Možete slagati i nekoliko redova zgužvanih kora jedan preko drugog. Kad ste poređali, premažite uljem odozgo i stavite da se peče na 180 stepeni 30-35 minuta.
Dok se pita peče, prokuvajte vodu kojoj ste dodali malo soli i ulja. Zagrijte do ključanja.
Izvadite iz rerne i odmah zalijte prokuhalom vodom, pa ostavite da se malo prohladi.