in

Porsche zaustavlja proizvodnju

Porsche je prvi brend koji će potpuno zaustaviti proizvodnju svih modela.

Zbog eskalacije sukoba u Ukrajini, njemačka automobilska industrija je na dodatnim iskušenjima. Poslije krize izazvane nestašicom poluprovodnika, novonastala situacija u Ukrajini potpuno je poremetila snabdjevanje dijelovima.

Posebno je pogođena Volkswagen grupa, koja je zbog nestašice dijelova već započela obustave u proizvodnji pojedinih dijelova, uključujući i modele automobila. Porsche nije pošteđen, pa će ovog mjeseca postepeno gasiti proizvodnju svojih modela, što bi uskoro moglo da znači i potpuni prekid proizvodnje.

Doduše, vjerovatno je riječ o privremenom prestanku proizvodnje, ali to će svakako produbiti probleme sa snabdjevanjem automobila na tržištu. S druge strane, dalja eskalacija sukoba mogla bi značiti duži prekid proizvodnje, jer se trenutno ne zna kako bi se prevazišli problemi snabdijevanja iz ratom zahvaćenih područja.

Ovaj plan je potvrdio i Porsche. Njihov portparol potvrdio je magazinu Motor1 da je proizvodnja u fabrici u Lajpcigu stala 2. marta i da mašine u Cufenhauzenu i dalje rade.

„U narednim danima i nedjeljama radimo kratkoročno i stalno procjenjujemo situaciju“, navodi se u saopštenju.

Podsjetimo, ova vijest stiže samo nekoliko dana nakon što je Porsche saopštio da obustavlja isporuke automobila u Rusiju, gdje ima 26 prodajnih centara i ima godišnju prodaju od 6.262 automobila, prema podacima za 2021. godinu, prenosi.

Izvor:B92

Članak Porsche zaustavlja proizvodnju se pojavljuje prvo na Prvi Srpski Portal.

Moskva: Nismo više dio Savjeta Evrope

Veče knjige u Bijeljini