in

Pismo stiglo na adresu više od 100 godina nakon što je poslano

Pismo koje je napisano i poslano prije više od jednog vijeka napokon je stiglo na adresu.

Pismo je poslano u februaru 1916. godine, ali je tek “nedavno” stiglo na adresu u ulici Hamlet u južnom dijelu Londona. Trenutni korisnici objekta su bili potpuno iznenađeni.

“Vidjeli smo na pismu da je godina bila ’16., tako da smo pomislili da je riječ od 2016. godini. Nakon toga smo uočili markicu na kojoj je bio kralj, a ne kraljica, tako da smo shvatili da nije riječ o 2016. godini”, izjavio je Finlay Glenn za CNN.

On je kazao da jej pismo stiglo na adresu prije dvije godine, no on je ga je tek nedavno odnio u lokalno udruženje istoričara kako bi ga oni mogli detaljno istražiti.

Na koverti je markica s likom kralja Georgea V, a poslano je tokom Prvog svjetskog rata, više od deceniju prije rođenja kraljice Elizabete II.

“Kada smo shvatili da je veoma staro, pomislili smo da je u redu da ga otvorimo”, kazao je Glen.

Prema zakonu, zabranjeno je otvarati poštu koja je adresirana na nekog drugo. No, Glen je kazao da se može samo izviniti ako je prekršio zakon.

Kada je shvatio da pismo može imati istorijski značaj, odnio ga je i pokazao istoričaru koji je bio oduševljen.

U pismu je navedena “Katie”, koja je bila supruga lokalnog biznismena Oswalda Marsha. Napisala ga je Christabel Mennel, kćerka trgovca čajem Henryja Tukea Mennela, dok je njena porodica bila na odmoru u Bathu na zapadu Engleske. U pismu je navela da se osjeća užasno te da je bolesna.

Kako je pismo u konačnici stiglo na adresu, zasad je isterija. Iz pošte su rekli da se ovakvi incidenti događaju veoma rijetko te da ne znaju šta bi moglo biti uzrok.

Glen i njegova djevojka su odlučili pismo predati lokalnom arhivu jer ima “ozbiljan istorijski značaj”.

Dramatični video: Pokušao je zgrabiti, ona mu uzvratila batinama i pobjegla

Svakom spasiocu iz Srpske po 5.000 KM