in

Pet grešaka zbog kojih meso sa roštilja ispada loše

Nemasno meso poput piletine i ćuretine zalijepiće se za rešetke roštilja ako ih ne premažete nekom masnoćom…

Pečenje roštilja je umjetnost i vještina koja se stiče iskustvom. Da biste ispekli kvalitetan komad mesa potrebno je izbjegavati greške s kojima se suočavaju brojni početnici.

1. Ne uzimate dovoljno vremena za mariniranje
Roštilj će imati bolji okus ako ga marinirate u ulju i začinima nekoliko sati prije pečenja, a idealno bi bilo i cijelu veče prije pripreme. Ne zaboravite u marinadu dodati i nešto kiseline poput limunovog soka ili sirćeta, jer će ono spriječiti razvoj heterocikličkih amina na visokim temperaturama prženja koje se smatraju kancerogenima.

2. Izbjegavate korištenje dodatne masnoće
Nemasno meso poput piletine i ćuretine zalijepiće se za rešetke roštilja ako ih ne premažete nekom masnoćom. Papir za pečenje namočite uljem ili maslacem, pa pređite preko zagrijanih rešetki prije nego što na njih stavite ovakve komade mesa.

3. Stavljate na rešetku hladno meso
Kao što ne biste hladan odrezak stavili u tavu, tako je poželjno pustiti da marinirano meso dođe na sobnu temperaturu prije nego što ga stavite na rešetku roštilja. Na ovaj način nećete “šokirati” meso toplinom, a ono će se ljepše ispeći i imati bolju boju.

4. Previše okrećete meso
Jednom kad komad mesa stavite na roštilj bolje ga je što manje okretati i pomicati. Naime, mesu s roštilja onaj ekstra okus daje karamelizacija površine, do koje se dolazi kada se komad mesa peče na odgovarajućoj temperaturi i u odgovarajućem vremenskom okviru.

Kada mislite da je vrijeme za okretanje odrezaka, hvataljkama nježno pokušajte odvojiti meso od rešetke. Ako se meso “lijepi” za rešetku, a nauljili ste je, to je znak da ga trebate pustiti da se peče nekoliko minuta duže da biste dobili lijepu karameliziranu površinu.

5. Ne puštate meso da se odmori
Da bi se stabilizovali sokovi u mesu, a vaš odrezak (p)ostao sočan, svaki je komad potrebno odmoriti. Nakon pečenja mesa, zamotajte ga u aluminijumsku foliju i pustite da tako stoji pola vremena od ukupne termičke obrade. Aluminijumska folija zadržaće toplinu, a vi ćete dobiti ukusan komad mesa.

Eksplozija raznijela bankomat na ulazu u tržni centar u Modriči

Prijavila supruga starog 98 godina da je udario štapom poslije svađe oko TV-a