in

Ovaj novi saobraćajni znak sve je češći na evropskim putevima

Novi saobraćajni znak, bijeli romb (“dijamant”) na crnom polju, još uvijek niste vidjeli nigde u Srbiji, a ni u zemljama regiona. Štaviše, rijedak je i u Evropi, gdje je tek od nedavno počeo da se postavlja.

Znak “dijamanta” na crnoj ili plavoj podozi uvodi nov način korišćenja saobraćajne trake na saobraćajnicama sa više traka, jer da biste se njim vozili morate da ispunite određene uslove.

Saobraćajnom trakom koja je označena ovim znakom smiju da se kreću samo automobili u kojima se nalaze najmanje dvije osobe, kao i automobili sa hibridinim ili električnim pogonom. Vožnja je još dozvoljena i taksi vozilima, sa ili bez putnika.

U Evropi se ovaj znak može vidjeti u Francuskoj, gdje svakome ko prekrši pravila kretanja “dijamantskom” saobraćajnom trakom, prijeti novčana kazna u visini između 90 i 135 evra. Takođe, znak se koristi i u Austriji, Španiji i Norveškoj, prenosi Telegraf.

Znak se može naći i na elektronskim tablama iznad puta, pa se tako može dodjeljivati različitim trakama, u zavisnosti od uslova saobraćaja i vrste saobraćajnice.

Ovaj saobraćajni znak mnogo je češči na putevima SAD i Kanade, gdje ima nazov HOV (High Occupancy Vehicles), odnosno “traka za vozila sa više putnika”.

Na današnji dan uhapšen prvi predsjednik Republike Srpske

Dodik: Izetbegović pričom o agresiji na BiH pokušava da povrati politički uticaj SDA