in

Otkriveno zašto je „Mekdonalds” napustio BiH

Posljednji hamburger u Sarajevu poslužen je 30. decembra pošto je „Mekdonalds” napustio Bosnu i Hercegovinu poslije 10 godina. Ali razlog tome nisu bili ćevapi koje stanovnici BiH više vole, već to što je firma iz SAD htjela da spreči „dalje narušavanje ugleda brenda”, piše austrijski „Klajne cajtung”.

Gužva pred „Mekdonaldsom” u Sarajevu 30. decembra 2022. bila je veća nego kada je on otvoren 2012. godine, jer je to trebalo da bude njegov posljednji dan u BiH.

Ono što je dugo najavljivano postalo je realnost za nekoliko dana: Amerikanci su zatvorili svoja vrata u Bosni i Hercegovini i napustili tržište, piše autor Marko Petelin u „Klajne cajtungu”.

„Od otvaranja prve filijale u BiH, „Mekdonaldsovi” hamburgeri su teško prolazili u Sarajevu, jer bi rijetko ko u toj zemlji zamjenio nacionalna jela, kao što su pljeskavica ili ćevapčići u somunu, hamburgerom, pomfritom i kečapom. I zato što je, sa prosječnim mjesečnim primanjima od nešto ispod 350 evra, većina ljudi to teško mogla da priušti.

Međutim, sam vlasnik franšize u BiH zadao je smrtni udarac američkom hamburgeru”, piše „Klajne cajtung”, pozivajući se na bosanskohercegovačke izvore.

Vlasnik „Mekdonaldsove” franšize u BiH je Haris Ihtijarević, za koga austrijski medij navodi da je nagomilao velike dugove od oko 600.000 evra, te da su zabilježene velike nedoslijednosti u rukovođenju, a izgubljen je i spor protiv „Rajfajzen banke” oko zakupa poslovnog prostora u Titovoj ulici u Sarajevu.

„Kap koja je prelila čašu u američkom štabu vjerovatno je bio direktorov službeni automobil: Ihtijarević se počastio, ni manje ni više, nego „bentlijem” kao vozilom, a priča se da je luksuzni automobil iznajmio o trošku „Mekdonaldsa”.

Korisniku franšize oduzeta je licenca jer sjedište u SAD želi da spriječi dalje narušavanje brenda”, piše austrijski list.

Kako se dodaje, „Mekdonalds” ne planira novu licencu u BiH, a autor teksta navodi kako je to „konačno mali poraz globalizacije pred nacionalnim kulturnim dobrima”, prenosi Sputnjik.

Sramna izjava načelnik policije KS: Državljani Srbije su prvi izazvali incidente

Greta Tunberg privedena u Liceratu