in

Opsesivni filmski genije Stenli Kjubrik

Dvadeset tri godine nakon smrti, Stanley Kubrick nikada nije bio popularniji ili vidljiviji.

Rani život i filmovi

Kjubrik je odrastao u Bronksu, sin lekara čije je interesovanje za šah i fotografiju počeo da deli u ranoj mladosti. Kjubrik je bio loš učenik. Međutim, uronio se u ulogu srednjoškolskog fotografa. Sa 16 godina prodao je ekspresivnu fotografiju (na kojoj je prikazan potišteni prodavač novina okružen naslovima koji najavljuju smrt američkog predsjednika Franklina D. Roosevelta) časopisu Look. Kjubrik je prekinuo studije na koledžu u Njujorku ubrzo nakon što ih je započeo da bi se mogao pridružiti osoblju Look sa 17 godina, a zatim je putovao zemljom kao fotoreporter više od četiri godine. Takođe je postao habitue retrospektivnih filmskih projekcija u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku, a posebno je bio pod uticajem dela Orsona Velsa i Sergeja Ejzenštajna. Godine 1950. snimio je kratki dokumentarac o dočeku bokserskog meča. Kjubrik je napustio Look, počeo da prati časove na Univerzitetu Kolumbija, postao proždrljiv čitalac i okrenuo se stalnom snimanju filmova.

Nakon što je režirao par dokumentarnih filmova, uverio je oca i strica da pomognu u finansiranju proizvodnje njegovog prvog igranog filma, ultraniskobudžetnog ratnog filma, Strah i želja (1953.). Kjubrik je zatim prikupio sredstva za još jedan niskobudžetni poduhvat, noir, romansu vezanu za boks, Killer’s Kiss (1955). U ovom trenutku udružio je snage s producentom Jamesom B. Harrisom kako bi osnovao Harris-Kubrick Productions. Ohrabreni respektabilnim kritikama za Killer’s Kiss, United Artists je obezbedio Kjubriku dovoljno novca da unajmi postavu kvalitetnih sporednih glumaca B-filma – uključujući Sterlinga Haydena, Marie Windsor, Vincea Edwardsa i Elisha Cook, Jr. – za svoj sledeći film. Rezultat je bio The Killing (1956), napet film o pljački trkačke staze. Smatra se važnim film noir iz kasnog perioda, uglavnom zbog kreativne upotrebe flešbekova i nelinearnog narativa.

stanley-kubric
FOTO filmdaily.com

Nastavljajući napredovanje na holivudskoj lestvici, Kjubriku su United Artists dali zdrav budžet (850.000 dolara) za snimanje antiratne drame Paths of Glory (1957) u Zapadnoj Nemačkoj. Zbog svog užasnog prikaza francuskog oficirskog kora, film je prikazan u Francuskoj tek 1975. Tokom svoje karijere, Kjubrik je imao praktičan pristup detaljima svih aspekata svojih filmova, ne samo produkcijski dizajn, montažu i kinematografiju.

Kjubrik je nekoliko meseci radio na razvoju One-Eyed Jacks (1961) s Marlonom Brandom, ali su kreativne razlike između njih dvojice konačno postale prevelike, i Kjubrik je napustio projekat, koji je na kraju režirao sam Brando. Kjubrik je tada prihvatio Douglasovu ponudu da preuzme režiju Spartaka (1960) od Anthonyja Manna. Spartak, epsko prepričavanje pobune robova u Rimskom carstvu, trajalo je više od tri sata – što su neki kritičari smatrali predugačkim – ali većina se složila da je znatno bolji od standardnog avanturističkog filma „mač i sandale“. Imao je koristi od adaptacije romana Howarda Fasta od strane Daltona Trumba i istaknute glumačke ekipe koja je uključivala Douglasa, Laurencea Oliviera, Petera Ustinova i Charlesa Laughtona.

paths-of-glory-kirk-douglas
FOTO lwlies.com

 

 

 

 

 

 

Proboj do uspeha

Kjubrik je potom preselio svoju porodicu u Englesku, gde je iskoristio takozvani Eady plan, koji je pružao značajne porezne olakšice za strane filmske producente koji su koristili najmanje 80 posto britanske radne snage. Njegov prvi projekat tamo bila je Lolita (1962), filmska verzija kontroverznog ispitivanja ljubavi i razvrata Vladimira Nabokova. Nabokov je bio zaslužan kao koscenarist, ali Kjubrik je napisao većinu scenarija za tu najmračniju od mračnih komedija, za koju većina kritičara veruje da nikada nije u potpunosti rešila problem transponovanja teškog romana na ekran. Mnogi su se, međutim, složili da je James Mason bio sjajan kao Humbert Humbert, profesor koji postaje opsjednut 13-godišnjom djevojčicom (Sue Lyon), a Peter Sellers i Shelley Winters su također predstavili upečatljive nastupe. Uprkos tome što je izazvala brojne kontroverze svojom temom (posebno s Katoličkom legijom pristojnosti), Lolita je bila hit na kino blagajnama.

Strangelove
FOTO great-characters.fandom.com

Kjubrikov veliki napredak došao je s neponovljivim dr. Strangelove (1964). Ovu nihilističku komediju o hladnoratovskoj trci u naoružanju napisali su Kjubrik, Teri Sautern i Piter Džordž. U fazama planiranja, Kjubrik je težio da se odnosi prema materijalu ozbiljno, ali je stalno otkrivao da gravitira prema farsi i na kraju je popustio tom impulsu, dok je još uvek uspevao snažno preneti užasnu perspektivu nuklearnog uništenja. On je maksimalno iskoristio izvanredno inventivne izvedbe Georgea C. Scotta, Sterlinga Haydena, a posebno Sellersa, koji igra tri vrlo različita, ali podjednako nezaboravna lika. Dr. Strangelove je doneo prvu nominaciju za Oskara za najbolju režiju, a takođe je dobio nominacije za najbolji film, najboljeg glumca i najbolji scenario.

a-space-odyssey-1968
FOTO stirworld.com

Kjubrik je proveo naredne četiri godine snimajući film 2001: Odiseja u svemiru (1968), metafizički naučno-fantastični ep zasnovan na opsednutoj kratkoj priči Arthura C. Clarkea, koji je sa njim radio na scenariju. Film je podeljen u tri dela, a samo srednji deo podseća na tradicionalni narativ. U tom dijelu dva astronauta na svemirskom brodu koji putuje za Jupiter (Gary Lockwood i Keir Dullea) prisiljeni su upariti duhovitost s HAL-om 9000, brodskim svevidećim, svesnim kompjuterom na brodu, kada se pokvari. Praistorijski majmuni su fokus prvog dela, a poslednji deo sadrži niz impresionističkih slika dok je svemirski brod uvučen u dimenziju u kojoj su vreme i prostor poremećeni. Osim meditacije o odnosu čovječanstva s mašinama i veštačkom inteligencijom, teme i značenje filma 2001: Odiseja u svemiru su neverovatni. Sam Kjubrik je rekao da se nada da će značaj filma prevazići jezik i razum. Malo kritičara nije primetilo njegovu zadivljujuću upotrebu klasične muzike, a posebno Ričarda Štrausa. Kjubrikova moćna primena muzike za pojačavanje atmosfere, karaktera i priče bila je potpis njegovog filmskog stvaralaštva. Film je, takođe postavio novi standard za filmske specijalne efekte i hvaljen je zbog iznenađujućeg broja futurističkih tehnologija koje je prikazao, a koje su naknadno nastale.

Filmovi iz 1970-ih Stenlija Kjubrika

clockwork_organge_poster_2000
FOTO nme.com

Sledeći Kjubrikov film bio je A Clockwork Orange (1971), koji je sam adaptirao prema istoimenom romanu Anthonyja Burgessa iz 1963., a smešten je u ne tako daleku budućnost Engleske. Kjubrikov prikaz ovog sveta bio je vizuelno zadivljujući, a Malcolm McDowell je glumio tinejdžera ovisnika o nasilju kojeg je vlada uhvatila i reprogramirala na užasan način. Brutalan i ciničan, ovaj namerno provokativan, nihilistički pogled na društvo i njegovo nezadovoljstvo dobio je ocenu X za preterano nasilje kada je objavljen u Sjedinjenim Državama. A Clockwork Orange podelila je kritičare još dramatičnije nego 2001: Odiseja u svemiru, ali je bila nominovana za Oskara za najbolji film, najbolju režiju i najbolji scenario. Kjubrik je postao fokus mnogih kritika u Britaniji nakon niza nasilnih zločina za koje se činilo da su inspirisani filmom, i iskoristio je svoj značajni uticaj da vidi da je A Clockwork Orange povučena iz britanske distribucije.

Prošle su još četiri godine u pripremi filma Barry Lyndon (1975), koji je Kjubrik sam adaptirao prema istoimenom romanu Williama Makepeacea Thackerya. Ryan O’Neal je glumio naslovnog lika, irskog lopova iz 18. veka koji svoju priču pripoveda u glasu. Kjubrikovo opsesivno insistiranje na snimanju uz prirodno osvetljenje tog perioda (uključujući scene osvetljene samo svećama) iziskivalo je izgradnju posebne kamere. Bio je podjednako pedantan u svojim zahtevima u pogledu dizajna produkcije i kostima, a rezultat je bio jedan od najzgodnijih ikad snimljenih filmova i onaj koji evokativno odražava slike iz 18. veka koje je koristio kao svoje modele. Mnogi kritičari u Britaniji i Sjedinjenim Državama odbacili su Barryja Lyndona kao zamornog ili dosadnog, to je bilo veliko komercijalno razočarenje. U kontinentalnoj Evropi, međutim, bio je veoma hvaljen. Štaviše, Kjubrik je dobio četvrtu uzastopnu nominaciju za Oscara za najbolju režiju i za scenario, a film je nominovan za najbolji film. Možda nije iznenađujuće da je John Alcott osvojio nagradu za najbolju kameru.

The-Shining
FOTO Getty Images

Za svoj sedeći projekat, Kjubrik – naizgled imajući na umu neuspeh Barryja Lyndona na kino blagajnama – stekao je prava na bestseler, ažurirani gotički horor roman The Shining, Stivena Kinga. Jack Nicholson igra pisca koji postaje sve poremećeniji i na kraju se okreće protiv svoje žene i malog sina dok glumi zimskog čuvara izolovanog hotela. The Shining (1980) je zaradio ono što je postalo uobičajeno kritičko prihvaćeno za Kjubrikov film, a neki recenzenti su tvrdili da je to jedno od njegovih najboljih dela. Slično tome, mišljenja su se razlikovala u pogledu efikasnosti Nikolsonovog intenzivnog nastupa. Na kraju, film je postigao komercijalni uspeh i vremenom se smatrao jednim od kultnih filmova 20. veka.

Poslednji filmovi

full-metal-jacket
FOTO ifccenter.com

Nakon što je snimio antiratni film, počeo je sa ispitivanjem rata kao fenomena u Full Metal Jacket-u (1987). Smešten u vreme Vijetnamskog rata, film počinje kao cerebralna kritika načina na koji su američki marinci dehumanizovani tokom osnovne obuke kako bi efikasno delovali kao mašine za ubijanje. Full Metal Jacket se pohvalio solidnom glumačkom postavom koja je uključivala Matthewa Modinea, Adama Baldwina i Vincenta D’Onofria. Njegov scenario, koji je bio nominovan za Oskara, napisao je Kubrick; Michael Herr, čije je izveštavanje o Vijetnamskom ratu postalo hvaljena knjiga i Gustav Hasford, autor The Short-Timers (1979), romana po kojem je scenarij zasnovan. Uprkos svojoj moći, film nije imao komercijalni uspjeh. Sredinom 1990-ih Kjubrik je počeo raditi na scenariju koji će Steven Spielberg na kraju režirati kao AI: veštačka inteligencija (2001). Odlučivši da Spielbergov senzibilitet više odgovara materijalu od njegovog vlastitog, Kjubrick je predao režijske uzde Spielbergu i odlučio glumiti producenta. Međutim, perfekcionista, Kjubrik je odgodio snimanje, jer tehnologija specijalnih efekata koja mu je bila potrebna još nije bila dostupna. Umesto toga, skrenuo je pažnju na drugi projekat, Eyes Wide Shut (1999), koji će biti njegov posljednji film, objavljen samo nekoliko meseci nakon njegove smrti. Zasnovan na noveli Artura Šniclera iz 1926. Traumnovele („Priča o snovima“), postao je još jedan kontroverzni zapis u Kjubrikovom opusu. Tom Cruise i Nicole Kidman, koji su tada bili u braku, van ekrana, igrali su moderni par iz New Yorka čiji je brak testiran nizom intenzivnih, erotski susreta s drugima. Visoko seksualizirani sadržaj filma postao je predmet rasprave kada je Warner Brothers odlučio digitalno promeniti nekoliko seksualno eksplicitnijih slika u postprodukciji, nakon Kjubrikove smrti, kako bi izbjegao rejting, za koji je studio verovao da bi naštetio filmu.

Iako je njegova karijera trajala skoro pola veka, Kjubrik je snimio samo 13 dugometražnih filmova. Ipak, ostao je zapamćen kao majstor filma i vrhunski vizuelni stilista. Verovatno mu se još više dive drugi fimski umetnici nego kritičari. Izdanja njegovih filmova bila su događaji. Kjubrik je bio perfekcionista čija je strast bila bavljenje umetnošću. Često je otkrivao strukturu svojih filmova dok ih je snimao, a bio je izuzetno otvoren za eksperimentisanje i ideje drugih. Kjubrikova pedantna uključenost u naizgled svaki detalj koji je ušao u njegove filmove donela mu je reputaciju „control freak“, ali je takođe garantovala da je njegov potpis neizbrisivo utisnut na svaki snimljeni film.

Izvor: britannica.com

Članak Opsesivni filmski genije Stenli Kjubrik se pojavljuje prvo na Prvi Srpski Portal.

Ukrajinski teniser koji je otišao u rat objavio sjajnu poruku koju mu je poslao Đoković

Na molbu Makrona ruska vojska otvara humanitarne koridore iz četiri grada u Ukrajini