in

Obilježeno 100 godina Tehničke škole “Mihajlo Pupin” u Bijeljini

Tehnička škola “Mihajlo Pupin” u Bijeljini, koja obilježava vijek postojanja, večeras je organizovala svečanu akademiju na kojoj su uz bogat program đaci i profesori evocirali uspomene na sjajne uspjehe ostvarene uprkos burnim vremenima.

.”Ovu školu završilo je više od 20.000 đaka, među kojima su neki nadaleko poznati kao naučnici, istraživači, profesori”, rekao je Srni direktor škole Milenko Maksimović.

On je istakao da je ovo izuzetno značajan jubilej i za školski kolektiv i za grad, ali i za cijelu Republiku Srpsku

Vijek postojanja ove obrazovne ustanove obilježen je u dvodnevnom aranžmanu, u okviru kojeg je objavljena i monografija “Vijek stručnog obrazovanja u Semberiji”, ali i ispred škole otkrivena bista velikom Mihajlu Pupinu.

Maksimović je istakao da će u školi i dalje biti obrazovani kadrovi za aktuelna zanimanja u okviru elektro-struke, tehničari računarstva i programiranja, tehničari informacionih zanimanja, ali i da će biti uvedena nova, poput auto-električara, auto-mehaničara i alatničara.

Direktor Pedagoškog zavoda Republike Srpske Predrag Damjanović rekao je da vijek postojanja govori o ustanovi koja je se gradi na pravim temeljima, podsjetivši da je oova škola preživjela veliki svjetski rat, odbrambeno-otadžbinski rat, ko zna koliko reformi.

“Ko zna koliko će ih još preživjeti… Preživjela je i onaj veliki požar i živi sa koronom. Siguran sam da će sve ovo jednog dana biti prošlost”, istakao je Damjanović tokom obraćanja na akademiji.

Napomenuo je da ova škola postiže značajne rezultate u posljednje dvije decenije, zahvaljujući, prije svega, njenim učenicima, ali, kako je istakao, nema dobrih učenika bez dobrih profesora, odanih svome poslu.

Damjanović je napomenuo da je srpski narod stradao, ali i preživio 20. vijek, te ocijenio da svi treba da se nadaju da će 21. vijek biti vijek ujedinjenja, jedinstva, slobode, a samim tim i prosperiteta, te da će i Tehnička škola, budući da je bilježila odlične uspjehe u burnom vremenu, i narednih stotinu biti uspješnija, u svojoj slobodnoj državi – Republici Srpskoj.

Bivši đak bijeljinske Tehničke škole Igor Perić, koji je doktorand na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu u oblasti vještačke inteligencije, rekao je da je Tehničku školu u Bijeljini završio 2011. godine, a da sada radi sa studentima na različitim projektima, a zaposlio se u jednoj američkoj kompaniji koja se bavi baš promocijom i razvojem vještačke inteligencije.

Perić je napomenuo da jeste riječ o srednjoj stručnoj školi, ali da ga je ona dovoljno pripremila da može da se bavi i najkompleksnijim naučnoistraživačkim radom, kao i poslom u privredi, te je zahvalio svim profesorima, istakašvi da se im se divi zbog načina na koji su radili.

Gradonačelnik Bijeljine LJubiša Petrović čestitao je veliki jubilej “Pupinovcima” i rekao da je Tehnička škola ponos ovog grada, te istakao da je obaveza cjelokupne zajednice da đake podstiče da misle, sumnjaju, preispituju svijet oko sebe i ne odustaju nakon neuspjeha.

“Radujemo se što će uskoro odvijanje nastave da se proširi na nove, savremeno opremljene kabinete, što je sve bolja saradnja ove škole sa semberskim proizvodnim preduzećima, ali i što se Tehnička škola aktivno uključuje u projekte koje realizuje Gradska uprava s ciljem usklađivanja obrazovnih kapaciteta sa potrebama privrede i tržišta”, rekao je Petrović.

U okviru večerašnje svečane akademije, koja je održana u Centru za kulturu, prikazan je i kratki film o vijeku stručnog obrazovanja u Bijeljini.

Direktor Tehničke škole “Mihajlo Pupin” Bijeljina uručio je zahvalnice pojedincima, firmama, ustanovama i institucijama koje su doprinijele ovoj obrazovnoj ustanovi, među kojima je i predsjednik Skupštine grada Aleksandar Đurđević.

Zahvalnica je, posthumno, dodijeljena i preminulom gradonačelniku Mići Mićiću, a primio ju je njegov sin Pantelija.

U pratećem programu svečane akademije, kojoj su osim bivših i sadašnjih đaka i profesora, prisustvovali i lokalni zvaničnici, te predstavnici firmi koje sarađuju sa Tehničkom školom, učestvovao je bijeljinski hor “Srbadija”.

 

Izvor: Srna

Novogodišnja čarolija u biblioteci “Filip Višnjić”

Prognoza vremena za posljednje dane 2021.