in

Nove optužbe protiv Facebooka za podsticanje govora mržnje

Facebook se suočio sa dodatnim pritiskom nakon što je novi uzbunjivač iznio optužbe da u toj kompaniji svesno podstiču govor mržnje i druge nezakonite aktivnosti.

Dokumenti koji su procureli u javnost, između ostalog, bacaju dodatnu svjetlost i na optužbe da kompanija nije uvažila upozorenja i zabrinutost zaposlenih zbog iznošenja dezinformacija o izborima, prenosi londonski dnevnik Gardijan.

Navodi novog uzbunjivača, koga je intervjuisao novinar “Vašington Pousta”, navodno su sadržani i u žalbi podnijetoj Komisiji za hartije od vrijednosti, ustanovi koja se u SAD bavi regulativom radi zaštite ulagača u kompanije koje aktivno trguju na berzi.

Bivši službenik Facebooka je u žalbi detaljno naveo kako su zvaničnici kompanije često odbijali da sprovode bezbjednosna pravila iz straha da će naljutiti Donalda Trampa i njegove političke saveznike.

Taker Bounds, zaposlen u sektoru za komunikacije Facebooka, navodno je odbacio zabrinutost javnosti u vezi sa ulogom ove društvene mreže u izbornim manipulacijama 2016. godine.

“To će biti kratki bljesak u javnom prostoru. Neki zakonodavci će se naljutiti, a onda će se za nekoliko nedjelja preći na nešto drugo. U međuvremenu, štampamo novac u podrumu i dobro smo”, izjavio je Bounds pod zakletvom, prenio je Poust.

Tvrdnje uzbunjivačice Frensis Haugen iznijete su istog dana kada su novinske kuće Njujork Tajms, Vašington Poust i NBC objavile izveštaje zasnovane na internim dokumentima na koje se pozivala i Haugenova, a koji nude dublji uvid u širenje dezinformacija i teorija zavjere na Facebooku, posebno u vezi sa predsjedničkim izborima u SAD 2020. godine.

Dokumenti pokazuju da su zaposleni u Facebooku više puta izražavali zabrinutost i prije i poslije izbora, kada je Donald Tramp pokušavao da lažno i neosnovano poništi pobjedu Džozefa Bajdena.

Prema Njujork Tajmsu, stručnjak za obradu podataka u Facebooku je nedjelju dana nakon izbora predočio kolegama u upravi da je 10 odsto svih američkih pregleda političkih sadržaja bilo praćeno postovima u kojima se neosnovano tvrdilo da je glasanje bilo lažno i namješteno.

Međutim, uvijek kada bi zaposleni u Facebooku apelovali na kompaniju da djeluje povodom takvih objava, uprava kompanije nije uspjevala da se uhvati u koštac s tim problemom, prenio je Tajms.

Interni dokumenti takođe pokazuju da su analitičari u Facebooku otkrili da su alati za preporuke koji postoje na toj platformi više puta usmjeravali korisnike ka ekstremističkim grupama.

Zaposleni su na to u više navrata interno upozoravali menadžment, međutim neki menadžeri i rukovodioci su ignorisali ta upozorenja, izvjestio je NBC.

TRAGIČNO JUTRO U BRČKOM! U požaru stradalo šest osoba, vatrogasci spasili četvoro djece (FOTO)

Detalji požara u Brčkom: Među poginulima i djeca, svijeće najvjerovatnije izazvale požar