Podijelite li svoju lozinku za Netflix s poznanikom ili prijateljem vaša pretplata će poskupjeti. Netflix od 2023. godine počinje naplačivati dijeljenje lozinke, a profili postaju podračuni.

Platforma je najavila će službeno početi naplaćivati ​​dijeljenje računa početkom sljedeće godine, nakon što je to nagovijestio posljednjih mjeseci.

U pismu akcionarima, Netflix je naveo da kompanija namjerava pokrenuti podračune “dodatnih članova” 2023. godine, što će zahtijevati od korisnika da plate dodatnu naknadu za prijatelje i članove porodice koji pristupaju njihovom računu.

Netflix nije precizirao kolika će biti dodatna članarina. Ovaj potez dolazi kada druge platforme počinju identificirati načine za sprječavanje i ograničavanje dijeljenja lozinki.

Prema martovskoj anketi Leichtman Research Group, procjenjuje se da jedna trećina američkih Netflix pretplatnika trenutno dijeli svoje lozinke. Nova politika mogla bi osigurati koristan prihod za platformu, koja je imala burnu godinu.

Iako je kompanija u utorak objavila da je skrenula i stekla više od 2 miliona novih pretplatnika , izgubila je pretplatnike u tri uzastopna kvartala i borila se protiv usporavanja rasta.

Kako ponovo dobija zamah, naplata dodatnih članova omogućava kompaniji da počne “monetizirati sve to neplaćeno gledanje”, rekao je finansijski direktor Netflixa Spence Neumann u razgovoru s investitorima u utorak.Izvor:
Share.