Publika ga pamti po ulogama penzionera i hipohondra Jezdimira Uskokovića u seriji Bolji život i Ilije Pandurovića u seriji Srećni ljudi

Pozorišni i televizijski kritičari tvrde da je glumac Dušan Poček zauzimao svoje mjesto među upečatljivim, autentičnim i bravuroznim kreatorima epizodnih uloga u domaćim TV serijama. Njegovi prijatelji, komšije i poznanici smatraju da je Duško bio čovjek koji je imao dušu, srce, strpljenje i umio je da barata onim čime Bog podari svakog od nas.

Ovaj vrsni glumac najpoznatiji je po ulozi hipohondričnog Jezdimira Uskokovića u seriji Bolji život, a njegove poslednje epizodne role bile su u filmovima Šešir profesora Koste Vujuća i Montevideo, Bog te video.

Umro je kao glumac Beogradskog dramskog pozorišta u penziji, a ostaće upamćen po vedrom duhu, pronicljivom smislu za humor i sposobnosti da je uvijek imao o čemu da razgovara sa mladima, prenosi Kurir.

Dušan Poček rođen je u Beogradu, 29. maja 1932. godine. Prije nego što je upisao Akademiju dramskih umetnosti, studirao je medicinu. Kada je upisao Akademiju, već je bio na završnoj godini medicine.

Njegovi prijatelji ističu da je cio život bio posvećen ovoj nauci, dok kolege preminulog glumca otkrivaju kako su ga u Beogradskom dramskom pozorištu zvali doktor.

Imao je naviku da daje dijagnoze kada se neko ne osjeća dobro, a najčešće bi se ispostavljalo da nije grešio.

Poček je šezdesetih godina prošlog vijeka igrao u serijama Put oko sveta i Bokseri idu u raj. Deceniju kasnije, bilježi uloge u ostvarenjima Ljubav na seoski način, Salaš u malom ritu i Više od igre. Osamdesetih godina ljubitelji TV serija gledali su ga u Vrućem vetru i Kamiondžijama. Ipak, šira javnost pamtiće ga po ulozi hipohondričnog penzionera Jezdimira Uskokovića u seriji Bolji život.

– Duško je bio odličan glumac, dobar kolega, inspirativan partner i nadasve predobar i skroman čovek. Mnogo zajedničkih scena snimali smo u seriji Bolji život. Radio je brzo, tačno i nastojao a bude sugestivan. Toliko uverljivo je tumačio lik hipohondra, da sam se ja u pojedinim trenucima i nervirala. To je radio na takav način da su se gluma i stvarnost zaista sudarale. Ostaće mi u veoma lepom sećanju. Poštovanje njegovoj porodici i iskreno saučešće – govori glumica Jelica Sretenović koja je u seriji Bolji život igrala Koviljku – Koku Stanković, djevojku koja je živela kao podstanar kod Jezdimira Uskokovića.

Na sceni Beogradskog dramskog pozorišta odigrao je čitav niz uloga, među kojima su najznačajnije one u teatarskim komadima Nikoletina Bursać i Poltron.

Sahrana Dušana Počeka upriličena je, po njegovoj želji, u krugu najuže porodice na Novom groblju u Beogradu.Izvor:
Share.