in

NASA objavila novi snimak: Čujete li ovo?

NASA je objavila još jedan snimak rovera „Istrajnost“ koji je već mesec dana u misiji na Marsu. Reč je o audio snimku prve vožnje rovera na Crvenoj planeti koju prati brujanje, zveckanje i lupkanje – zvuci koju su po standardima na Zemlji prilično zabrinjavajuće.

Buka koju proizvode metalni točkovi rovera koji se kreću po površini Marsa u prvoj test vožnji pre dve nedelje deo su 16.-minutnog sirovog audio snimka koji je u sredu objavila Laboratorija za mlazne pogone NASA-a uz komentar „Čujete li? Ovako zvuči kad se vozite preko kamenja na Marsu. Ovo je prvi snimak vožnje na Marsu“.

„Da čujem ove zvukove dok vozim svoj automobil, zaustavio bih se i pozvao šlep-službu. Ali ako odvojite vreme i razmislite šta čujete i gde je snimljeno, to sasvim ima smisla“, rekao je inženjer tima NASA-e Dejv Gruel.

Rover „Istrajnost“ sleteo je na Mars 18. februara a njegova misija je potraga za tragovima mikrobiološkog života u području kratera Jezero, jer naučnici veruju da je na Crvenoj planeti milionima godina unazad bio moguć život.

Na njemu se nalaze i dva mikrofona i već je snimljeno kako laser udara o stene.

Muškarac (33) u Hrvatskoj umro nakon cijepljenja AstraZenecom, kreće istraga

Moskva: Ako se Vašington ne izvini zbog Bajdenovih izjava, preduzećemo i druge korake