in

Nakon „Dare iz Jasenovca“, snima se i film „Deca Kozare“

Miroslav Mogorović, producent filmskog projekta „Deca Kozare“ rekao je da snimanje tog filma počinje na proleće. Reditelj Lordan Zafranović predstaviće danas u Banjaluci taj projekat.

Predstavljanje projekta zakazano je za 12 časova u Kulturnom centru Banski dvor, a zbog epidemiološke situacije organizovano je samo za predstavnike medija.

Mogorović je rekao za RTRS da je cilj filma da se napravi delo koje će ostati kao dokument prošlog vremena i opomena da se stradanja iz Drugog svetskog rata nikada više ne ponove.

Film počinje begom nesrećnih ljudi pred ustaškim terorom na Kozari 1942. godine, a završava se 1945. padom fašištičkog, u ovom slučaju ustaškog režima i oslobađanjem logora Jasenovac i čitave nekadašnje Jugoslavije, rekao je Mogorović ranije.

On je istakao da rad sa Zafranovićem na ovakvom delu, predstavlja veliku čast i odgovornost, izrazivši nadu da će film biti dobro primljen kako na našim prostorima, tako i u svetu, jer je reč o priči iz ugla deteta koja nosi univerzalnost razumljivu čitavom svetu.

“Ovo jeste film o borbi dobra i zla. Ono što želimo jeste da pokažemo istinu o stradanju, ali i da kažemo da je dobro pobedilo zlo na kraju, što i jeste osnov priče”, rekao je on.
Mogorović je naveo da snimanje filma počinje na proleće, a nastavlja se na jesen, jer projekat zahteva takav vremenski raspon.

On je izrazio nadu da će među decom koja će biti angažovana u filmu, a koja će biti autentični predstavnici ovog kraja, “isplivati” buduća velika zvezda, odnosno, kako je rekao, novi Slavko Štimac.

Scenario za film potpisuje Arsen Diklić.

Podsetimo, film „Dara iz Jasenovca“ o stradanjima u zloglasnom logoru Jasenovac za vreme Drugog svetskog rata koji, između ostalog prati sudbinu jedne devojčice, izazvao je burne reakcije širom sveta.

Hrvatska traži hitan uvoz ruske vakcine, bez odobrenja EU

Pronađena veća količina vojne opreme i oružja