Miroslav Mogorović, producent filmskog projekta „Deca Kozare“ rekao je da snimanje tog filma počinje na proleće. Reditelj Lordan Zafranović predstaviće danas u Banjaluci taj projekat.

Predstavljanje projekta zakazano je za 12 časova u Kulturnom centru Banski dvor, a zbog epidemiološke situacije organizovano je samo za predstavnike medija.

Mogorović je rekao za RTRS da je cilj filma da se napravi delo koje će ostati kao dokument prošlog vremena i opomena da se stradanja iz Drugog svetskog rata nikada više ne ponove.

Film počinje begom nesrećnih ljudi pred ustaškim terorom na Kozari 1942. godine, a završava se 1945. padom fašištičkog, u ovom slučaju ustaškog režima i oslobađanjem logora Jasenovac i čitave nekadašnje Jugoslavije, rekao je Mogorović ranije.

On je istakao da rad sa Zafranovićem na ovakvom delu, predstavlja veliku čast i odgovornost, izrazivši nadu da će film biti dobro primljen kako na našim prostorima, tako i u svetu, jer je reč o priči iz ugla deteta koja nosi univerzalnost razumljivu čitavom svetu.

“Ovo jeste film o borbi dobra i zla. Ono što želimo jeste da pokažemo istinu o stradanju, ali i da kažemo da je dobro pobedilo zlo na kraju, što i jeste osnov priče”, rekao je on.
Mogorović je naveo da snimanje filma počinje na proleće, a nastavlja se na jesen, jer projekat zahteva takav vremenski raspon.

On je izrazio nadu da će među decom koja će biti angažovana u filmu, a koja će biti autentični predstavnici ovog kraja, “isplivati” buduća velika zvezda, odnosno, kako je rekao, novi Slavko Štimac.

Scenario za film potpisuje Arsen Diklić.

Podsetimo, film „Dara iz Jasenovca“ o stradanjima u zloglasnom logoru Jasenovac za vreme Drugog svetskog rata koji, između ostalog prati sudbinu jedne devojčice, izazvao je burne reakcije širom sveta.Izvor:
Share.