in

Na dnu jezera otkrivena neverovatno očuvana olupina broda starog 130 godina

Smatralo se da je „Atlanta“ zauvek izgubljena, ali sto trideset godina stara olupina tog broda konačno je otkrivena na dnu jezera Superior u SAD, blizu granice sa Kanadom.

Čudesno dobro očuvana olupina broda se nalazi u mutnim dubinama, na oko 200 metara ispod površine jezera, prema navodima iz Istorijskog društva Velikih jezera, čiji su je članovi i otkrili.

Olupina broda pronađena je zahvaljujući traganju uz sonar, a pretražena je ogromna površina dna jezera.

Noseći tovar uglja, „Atlanta“ je potonula tokom oluje 4. maja 1891. dok ju je vukao parobrod „Vilhelm“.

Ne samo da je puklo uže za vuču već su se pokidala i jedra „Atlante“, što ju je ostavilo na milost i nemilost oluji.

Sedmočlana posada ukrcala se u čamac za spasavanje i veslala satima dok nije stigla u spasonosnu stanicu Krisp point. Prilikom iskrcavanja, čamac se prevrnuo i samo su dva člana bezbedno stigla do obale.

„Detaljni izveštaji o olupini potiču iz svedočenja preživelih koje je zabeležila američka Služba za spasavanje, sada Obalska straža“, rekao je Kori Edkins iz Istorijskog društva Velikih jezera.

Prema Brusu Linu, izvršnom direktoru Društva, retke su olupine brodova koji se mogu jasno identifikovati nakon ovoliko vremena. Olupina je posebno dobro očuvana zahvaljujući hladnim vodama jezera Superior.

Preživeli su rekli da su se sva tri jarbola polomila tokom oluje, navodi, a slike brodoloma potkrepljuju te tvrdnje.

Tabla sa imenom „Atlante“, međutim, ostala je skoro netaknuta.

Edkins je rekao da postoje muzeji koji žele da naprave izložbu o ovom brodu, ali i objasnio da je nezakonito uzimati bilo šta iz olupine osim ako se ne poseduje posebna dozvola. Društvo za sada smatra da bi najbolje rešenje bilo da se olupina „ne ometa“ i da ostane na dnu jezera.

 

Izvor: B92/RTS

Članak Na dnu jezera otkrivena neverovatno očuvana olupina broda starog 130 godina se pojavljuje prvo na Prvi Srpski Portal.

FZO: Mogućnost poslodavcima da traže vanrednu ocjenu bolovanja

Rekordna seča šuma u Amazonu