​Komšije Nensi Traskot iz Toronta otkrile su zelenu kutiju u ventilacionom otvoru dok su se spremali da prodaju svoj dom, i poklonile joj, misleći da bi mogao da je interesuje njen sadržaj.

“Ovdje se nalazi blago, četiri dokumenta, dva koja ne mogu da pročitam jer su iz Jugoslavije”, rekla je Traskot.

Međutim, postojao je jedan dokument koji joj je odmah privukao pažnju, tapija o njenom sadašnjem domu iz 1950-ih.

“Mislila sam da bih možda mogla da pronađem ljude koji bi voljeli da imaju ovo”, prenosi Traskot odluku da pronađe potomka prethodnog vlasnika kuće – Nikole Pavelića.

U roku od nekoliko dana povezala se sa Pavelićevom kćerkom Mendi.

“Nisam ni znala da postoji”, rekla je Mendi Pavelić za CTV News Toronto.

U ponedjeljak su se Pavelić i Traskot prvi put sastali da razmijene kutiju i njen sadržaj.

Nikola Pavelić je rođen u Hrvatskoj 1903. godine, a emigrirao je u Kanadu 1929. godine. Među dokumentima su bili njegova krštenica, papiri o naturalizaciji iz vremena kada je emigrirao u Kanadu i dozvola za brak iz 1927.

Mendi je veoma emotivno reagovala kada je držala bračnu dozvolu svojih roditelja po prvi put.

“Zato što ju je sačuvao. Moj otac je obožavao moju mamu”, rekla je Pavelić.

Prema ugovoru, Nikola Pavelić je kupio kuću u Dearborn aveniji 1955. godine kada je Mendi imala 16 godina. Njena sestra Meri se na kraju preselila u susjednu kuću sa svojim mužem.

Mendi vjeruje da je sakrila kutiju i njen sadržaj nakon očeve smrti. Metalna kutija i neprocjenjivi dokumenti unutra, koji su detaljno opisali dio priče njenih roditelja jednostavno su zaboravljeni, ali zahvaljujući otkriću Traskot i njenih komšija, Pavelić ima novu vezu sa svojim roditeljima.

“Pokušavala sam da ga nateram da priča o prošlosti, ali je pričao samo o Kanadi. Kao da nam je ostavio nasljedstvo sad. Bio je vrijedan, jednostavan čovjek, koji je odgajao tri kćerke”, ispričala je Pavelić .

“Drago mi je što sam odvojila vrijeme da uradim malo istraživanje i stekla sam novog prijatelja”, rekla je Traskot.

Uz novopronađeno blago, Pavelić je rekla da planira da dokumentuje priču svojih roditelja i podijeli je sa mlađim generacijama svoje porodice, prenosi Telegraf.Izvor:
Share.