in

Melitopolj i Herson potpuno oslobođeni

Foto: Sputnik / Konstantin Mihalьčevskiй

Melitopolj i Herson se nalaze punom kontrolom Oružanih snaga Rusije, stanovništvu je pružena sva neophodna pomoć, saopštio je načelnik Nacionalnog centra za odbranu Rusije general-pukovnik Mihail Mizincev.

“Još jednom ističemo, navedeni gradovi se nalaze pod našom punom kontrolom, njihovo stanovništvo nastavlja da živi normalno i Rusija ih snabdeva svim neophodnim stvarima”, naglasio je general, odbacujući navode ukrajinske strane da ona šalje humanitarnu pomoć u ova dva grada.

Kako je naveo general Mizincev, ruska vojska je uništila sva žarišta neonacista u predgrađima Marijupolja i njihove snage u stambenim četvrtima duž parametra grada.

“Uspešna operacija za deblokadu grada omogućila je da se danas od 15. sati otvore humanitarni koridori za izlazak civila i počne masovna evakuacija stanovništva koje je dugo vremena bilo talac neonacista”, naveo je general.

Formirane su četiri kolone od 200 autobusa od kojih je 50 već stiglo u Marijupolj. Biće dopremljeno i 450 tona lekova i druge predmete humanitarne pomoći.

Inače, neonacisti nastavljaju da u potpunosti ili delimično uništavaju stanovništvo koje govori ruskim jezikom u Ukrajini, faktički se vrši genocid nad njim, saopštilo je general-pukovnik Mihail Mizincev.

Kako je naveo, ruska strana je predložila 10 humanitarnih koridora, ukrajinska strana je pristala na tri i predložila dodatnih 11 trasa. On je primetio cinizam ukrajinske strane prema sopstvenom narodu – opet ni jedan humanitarni koridor nije otvoren u Rusiju.

Litar goriva na pojedinim pumpama u Srpskoj skočio do 3,55 KM

Prijavljena eksplozivna naprava na letu Beograd-Moskva