Izvršni direktor Tesl”, milijarder Ilon Mask, priznao je sinoć na konferenciji TED2022 u Vankuveru da “nije siguran” da li će zaista uspjeti da kupi 100 odsto akcija Twittera, nakon što je u podnesku dostavljenom regulatorima otkrio da je ponudio cijenu od 54,20 dolara po akciji, ili oko 43 milijarde dolara.

Twitter je potvrdio da je primio ponudu koju Upravni odbor tek treba da razmotri, pri čemu je ponuđena cijena po akciji mnogo niža od 70 dolara koliko su dostigle prošlog ljeta, piše CNBC.

Mask je u pismu upućenom izvršnom direktoru Tvitera Paragu Agravalu naveo da je cijena od 54,20 dolara po akciji njegova “najbolja i konačna“ ponuda.

Na pitanje učesnika na konferenciji TED-a da li postoji “plan B” ako njegova trenutna ponuda bude odbijena, Mask je odgovorio: “Postoji”, ali je odbio da iznese detalje.

Uprkos ogromnom bogatstvu, veliki dio Maskove imovine nije likvidan, pa se neki analitičari pitaju kako će obezbijediti sredstva ako njegova ponuda bude prihvaćena, napominje CNBC, dodajući da su analitičari banke Vels Fargo, na primjer, mišljenja da će on možda morati da proda akcije Tesle da bi finansirao ovo preuzimanje.

Jedan od učesnika skupa u Vankuveru upitao je Maska da li je “obezbijedio finansiranje“, aludirajući na njegov spor sa Komisijom za hartije od vrijednosti (SEC) iz 2018. godine kada je tvitovao da će Teslu transformisati u privatnu kompaniju, pri čemu nije imao potrebna sredstva, ali je tim tvitom izazvao skok vrednosti akcija.

“Imam dovoljno sredstava. Realizovaću to ako je moguće”, odgovorio je on, a komentarišući raniji spor sa SEC-om otišao je toliko daleko da je neke u toj komisiji nazvao “ta kopilad“.

Mask je takođe iznio svoju viziju za Twitter ukoliko preuzme kontrolu nad tom društvenom mrežom.

“Mislim da je veoma važno da postoji inkluzivna arena za slobodu govora“, rekao je on, poredeći Twitter sa “de fakto gradskim trgom“.

Priznao je da postoji potreba za nekim nivoom moderiranja sadržaja, na primjer kada je riječ o eksplicitnim pozivima na nasilje, dodajući da će taj servis morati da se pridržava zakona zemalja u kojima posluje.

Volio bi, kaže, da politike i algoritam platforme budu mnogo otvoreniji i pristupačniji kako bi ljudi mogli da kritikuju i izražavaju zabrinutost, a ako je tvit na neki način izmijenjen, smatra da uz njega treba da bude priložena informacija koja objašnjava razlog izmjene. Generalno, Mask je rekao da su “tajm-auti“ poželjniji od trajnih zabrana učešća nekih korisnika te mreže.

Iz Twittera nisu odmah odgovorili na zahtev CNBC-a za komentarom.Izvor:
Share.