in

Lopovi klonirali glas direktora i odnijeli 35 miliona dolara

Upozoravajući na sve veću zloupotrebu novih tehnologija od strane sajber kriminalaca, istražni organi u Dubaiju su saopštili da su počinioci velike pljačke koja je izvršena u Ujedinjenim Arapskim Emiratima 2020. godine, pomoću vještačke inteligencije uspjeli da kloniraju glas direktora i ukradu 35 miliona dolara, prenosi Forbs.

Početkom 2020. godine, upravnik banke u Ujedinjenim Arapskim Emiratima primio je poziv od čovjeka čiji je glas prepoznao – direktora jedne kompanije s kojim je više puta bio u kontaktu. Direktor je imao dobre vijesti. Navodno, njegova kompanija se spremala da otkupi jedno preduzeće, pa mu je potrebno da banka izvrši transfer novca u iznosu od 35 miliona dolara.

Za koordinaciju transfera bio je zadužen advokat po imenu Martin Zelner i bankar je u svom sandučetu elektronske pošte imao mejlove i od direktora, i od Zelnera, kojima se potvrđuje koliko novca treba prebaciti. Menadžer banke, vjerujući da je sve legitimno, počeo je da vrši transfer novca.

Ono što nije znao ovaj bankar je to da je bio uvučen u složenu prevaru u kojoj su kriminalci koristili takozvanu tehnologiju dubokog glasa (deep voice) i sintetizovali direktorov govor, navodi se u sudskom dokumentu do koga je došao magazin Forbs, a u kome Ujedinjeni Arapski Emirati traže pomoć američkih istražitelja u pronalaženju 400.000 dolara koji su uplaćeni na račune u Sjedinjenim Državama. Vlasti Emirata vjeruju da je u pitanju bila razrađena šema u kojoj je bilo uključeno najmanje 17 izvršilaca koji su ukradeni novac slali na bankovne račune širom svijeta.

Autentičnost glasa još uvijek se ne provjerava
U dokumentu se navodi više detalja, ali bez imena žrtava. Kancelarija javnog tužilaštva u Dubaiju koja vodi istragu, nije željela da komentariše slučaj, niti je advokat iz Sjedinjenih Država, Martin Zelner bio spreman da odgovori na novinarsko pitanje magazina Forbs.

Ovo je tek drugi poznati slučaj prevare u kojoj je korišćena tehnologiha za sintetizovanje glasa, ali izgleda da je bio daleko uspješniji od prvog, kada su prevaranti imitirali glas izvršnog direktora kompanije sa sjedištem u Velikoj Britaniji u pokušaju da ukradu 240.000 dolara 2019. godine, navodi Vol strit džurnal.

“Audio i vizuelni lažnjaci (deep fakes) rezultat su fascinantnog razvoja tehnologije u 21. vijeku, ali su takođe i nevjerovatno opasni i predstavljaju ozbiljnu prijetnju podacima, novcu i poslovanju”, smatra Džejk Mur, bivši policajac i stručnjak za sajber bezbjednost u kompaniji ESET.

“Manipulacije zvukom, koje je mnogo lakše izvesti nego lažne video-zapise, samo će se uvećavati i bez upoznavanja i svijesti o ovoj novoj vrsti napada, i bez boljih metoda za provjeru autentičnosti, vjerovatno će još više kompanija postati žrtve ovakvih veoma ubjedljivih prevara”, dodaje Mur.

Tehnologija lažiranja glasa nekada se mogla vidjeti samo u filmovima, tipa “Nemoguća misija”, ali je danas široko dostupna. Brojni tehnološki startapi rade na usavršavanju sve sofisticiranijih tehnologija vještačke inteligencije. Primjena ovih tehnologija izazvala je opštu pometnju posljednjih mjeseci kada je otkriveno da je u dokumentarcu o životu Antonija Burdena njegov glas sintetizovan poslije njegove smrti.

Istovremeno, uviđajući potencijal za zlonamjernu upotrebu vještačke inteligencije, tek šačica kompanija tvrdi da može da otkrije sintetizovane glasove i tako spriječi prevare.

Vojin Mijatović: Ne daj Bože, da počne rat, prvi ću obući uniformu BiH i braniti je

Jeste li znali zašto lišće mijenja boju na jesen?