Američki kradljivac antikviteta Tomas Gavin (78) je krao antikvitete gotovo 40 godina.

Kada su ga uhapsili imao je samo jedno objašnjenje za pljačke muzeja: voli “da skuplja” stare stvari,

Gavin (78) iz Potsvila u Pensilvaniji je sada osuđen na dan zatvora nakon što je uhvaćen u pokušaju prodaje rijetke puške iz Američkog rata za nezavisnost.

Kada su ga ispitali, priznao je desetine drugih pljački 1960-ih i 1970-ih i izvinio se za nevolje koje je prouzrokovao. Tužioci su u utorak rekli da je “pravda konačno stigla”, 40 godina kasnije.

U julu je Gavin , priznao krivicu za prodaju kulturne baštine ukradene iz muzeja. Gavin je tada priznao da je 1971. iz muzeja “Valley Forge State Park” ukrao staru pušku, koju je majstor oružar izradio 1775.godine prenosi BBC.

Puška Christian Oerter jedna je od samo dvije takve za koje se zna da su preživjele s originalnim kremenim mehanizmom koji nosi ime proizvođača, mjesto i datum proizvodnje. Vrijedi više od 175.000 dolara.

FBI je pronašao Gavina nakon što je u julu 2018. antikvaru pokušao da proda pušku i druge ukradene predmete.

Trgovac je kasnije rekao novinarima da je shvatio da je puška ukradena nakon što je vidio da se spominje u knjizi iz 1980. koju je napisao stručnjak za stare puške.

“Krađa artefakta iz muzeja – bukvalno dijela američke istorije – ozbiljan je savezni prekršaj”, rekla je američki državni advokat Dženifer Arbitijer Vilijams.

Uz dan iza rešetaka, Gavin je osuđen na tri godine života pod nadzorom, uključujući godinu kućnog zatvora, kao i na kaznu od 25.000 dolara i isplatu odštete od 23.385 dolara.

Kada ga je u julu FBI ispitao, Gavin je priznao da je ukrao pušku, uz druge puške iz 18. i 19. vijeka iz muzeja širom države.

Sudija je rekao da su mnoge krađe zastarjele. Gavin, sada prikovan za invalidska kolica, izrazio je kajanje.Izvor:
Share.