Anketa na Twitteru koju je napravio Elon Musk pitajući korisnike da li treba da odstupiti s mjesta direktora Twittera završila je jutros, a većina ispitanika je glasala potvrdno.

Musk je rekao da će se pridržavati rezultata ankete koja je započela u nedjelju navečer i završila s 57% glasova za i 43% glasova protiv.

Više od 17 miliona korisnika je glasalo zbog Muskovog haotičnog vođenja Twitter, koje je obilježeno masovnim otpuštanjima, ponovnom platformom suspendiranih računa koji su kršili pravila Twittera, suspenzijom novinara koji ga prate i oštrim promjenama politike rada.

Musk nije odmah reagirao na ishod glasanja. Rezultati ankete dolaze u trenutku kada se poslovanje suočava s novim izazovima. Otkako je Musk u oktobru završio svoju akviziciju Twittera, brojne kompanije su pauzirale oglašavanje na Twitteru. Musk je često izjavljivao da su financije Twittera loše. Twitter je na putu da izgubi 4 milijarde dolara godišnje nakon egzodusa oglašivača, procjenjuje Dan Ives, analitičar u kompaniji Wedbush Securities.

EU je Musku zaprijetila sankcijama nakon što su novinarima suspendirani računi. Potpredsjednica Evropske komisije i sekretarica za vrijednosti i transparentnost Vera Jourova tvrdi da Zakon o digitalnim uslugama zahtijeva poštovanje slobode medija.
“Elon Musk bi trebao biti svjestan toga. Postoje crvene linije, a i sankcije uskoro. Vijesti o samovoljnoj suspenziji novinara na Twitteru su zabrinjavajuće. Zakon EU o digitalnim uslugama zahtijeva poštovanje slobode medija i temeljnih prava, što je dodatno pojačano našim Zakonom o slobodi medija”, napisala je Jourova, prenosi CNN.Izvor:
Share.