O tome hoćemo li uskoro svi imati čipove u mozgu, o uzbudljivoj budućnosti tehnologije na konferenciji Future će u junu u Zagrebu govoriti Mike Bechtel, glavni futurolog Deloittea i jedan od vodećih svetskih futurologa.

Hoće li nas tehnologija uskoro potpuno preuzeti pa ćemo svoje živote provoditi više online nego u stvarnosti? Pre samo pet godina nismo mogli ni zamisliti da ćemo koristiti veštačku inteligenciju tokom svakodnevnih obaveza. A ona je sada deo naših života.

Upravo ovo tema je kojom se već godinama bavi Mike Bechtel, glavni futurolog u Deloitte Consultingu, koji s timom radi na predviđanju trendova u tehnologiji koji će već sutra biti naša stvarnost.

„Kompjuteri nisu više samo uz nas u svakom trenutku. Na nama su. Recimo, moja kćerka uđe u kuhinju i pita: ‘Kakvo je vreme?’ Pogleda me kao da imam tri glave kad sednem pred kompjuter, otvorim internet stranicu i upišem poštanski broj, kako bih proverio vremensku prognozu. Što je sledeće? Iduća je ideja ambijentalnih kompjutera. Odmičemo se od ekrana i idemo prema razgovoru s uređajima. Uskoro ćemo se maknuti od njih u potpunosti. Ne možemo realno očekivati da ćemo imati 15 pametnih zvučnika u kuhinji. A nakon toga? Kompjuteri u našem mozgu“, kažeje Mike Bechtel, koji će u Zagrebu na konferenciji Future Tense održati predavanje na temu budućnosti tehnologije.

Bechtel dalje komentariše da se, svaki put kad čujemo za čipove u mozgu, povučemo.

„Ne znam baš, to mi zvuči prilično ludo. Ali jednako kao što moja kći misli da sam ja malo bez veze, zato što idem na kompjuter, kako bih saznao prognozu, tako bi moja unuka mogla misliti da je ona bez veze jer uopšte mora pitati. Moja unuka verojatno će imati termostat u mozgu, koji je automatski podešen pa prilagođava temperaturu prema signalima u njezinom mozgu, koji pokazuju da joj je prehladno ili toplo“, navodi Bechtel.

Pragmatični futurolog

Ovaj Amerikanac je inovator, izumitelj, futurolog i profesor koji trenutno vodi futurološko odljenje u Deloitteu, koje je, inače, i osnovao.

Svoj pristup futurologiji naziva „pragmatičnim“. Ističe kako pristupa predviđanjima kao strateškoj disciplini. U Deloitteu, takođe, vodi inovatorski tim, a profesor je korporativnih inovacija na Univerzitetu Notre Dame.

Bechtel ima bogato i dugogodišnje iskustvo u privatnom sektoru, a trenutno je jedan od vodećih svetskih futurologa. Njegovi su radovi objavljeni u prestižnim časopisima poput Wall Street Journala, The World Economic Foruma, Bloomberga, Business Insidera…

Iz hrvatske podružnice Deloittea poručuju kako je Future Tense sjajna prilika da se usmereno promišlja o budućnosti, kako bi se bilo korak ispred drugih.

„Poslovna zajednica kolektivno pokušava upravljati kroz „novo normalno”. Ovo je očigledna prilika da oblikujemo bolju budućnost. Ne samo da ponavljamo stare puteve, nego da promislimo kako svi možemo ići napred. U Deloittetu svaki dan savetujemo klijente da danas donose odluke koje će im pomoći da sutra dođu na odrediše. I to malo ranije od planiranog vremena”, kaže Dražen Nimčević, direktor Deloittea za Hrvatsku povodom konferencije Future Tense.

Izvor: Energija Balkana

 

 

Članak Koliko je daleko budućnost kada ćemo imati čip u mozgu? se pojavljuje prvo na Prvi Srpski Portal.Izvor:
Share.