in

Kako očistiti zaleđeni automobil

Foto: Freepik

Onima koji nemaju garažu ovo je vjerovatno tokom zime uobičajeno pitanje – kako najjednostavnije očistiti automobil?

Iako postoje mnoge hemikalije koje bi vam olakšale skidanje leda mnoge od njih nisu dobre ni za vas ni za automobil.

Ako je led na automobilu deblji trebat će vam više vremena da automobil očistite.

Ključ može biti u prevenciji, ali ne morate posezati za nekim skupim rješenjima, i neka jeftinija i pristupačnija mogu vam olakšati čišćenje.

Daleko jednostavnije

Jedan od najjednostavnijih načina je da kartonom prekrijete svoje vjetrobransko staklo. Nabavite kartonsku kutiju koja je dovoljno široka da prekrije cijelo vjetrobransko staklo. Navečer stavite karton preko vjetrobranskog stakla i učvrstite brisačima. Ujutro bi posao trebao biti daleko jednostavniji nego da niste stavili karton. Slično mogu poslužiti i papirnate vrećice. Također, mogu se kupiti papirnate, odnosno kartonske, zaštite za stakla.

Vjerovatno već imate neku zaštitu od sunca, reflektirajuću foliju ili nešto slično? Sada je stavite s vanjske strane vjetrobranskog stakla i pričvrstite brisačima.

Slično može poslužiti i neka tkanina, bitno je da je dovoljno velika da njome možete prekriti vjetrobransko staklo.

Također, možete pripremiti mješavinu od ¾ bijelog sirćeta i ¼ vode te time navečer poprskati vjetrobransko staklo.

Ako niste napravili dobru pripremu i snijeg i led su se zalijepili na vjetrobransko staklo jeftini materijal iz kućne upotrebe koji može poslužiti u ovu svrhu je sirće.

Za skidanje leda možete koristiti mješavinu ½ sirćeta i ½ vode. Također, možete napraviti u nekoj flaši s prskalicom mješavinu ½ vode i ½ etilnog alkohola.

Bez tople vode

Poprskajte mješavinom, ostavite tridesetak sekundi da počne djelovati, a zatim počnite sa struganjem leda.

Ukoliko se led uhvati na brisače možete se poslužiti alkoholom koji će brže s njih otopiti led.

Nemojte koristiti toplu vodu kako biste brže očistili led jer kombinacija tople vode i leda može utjecati i na vjetrobransko staklo koje može popucati.

Također, ako imate odmrzavanje stakla nemojte ga uključiti odmah na najjače jer isto tako može dovesti do pucanja stakla, istina u rijetkim slučajevima.

Automobil možete upaliti dok ste došli do njega i prije čišćenja, ali stručnjaci kažu da odmrzavanja ne pojačaju odmah na maksimum.

I na kraju, koliko god zvučalo banalno, ne oslanjajte se na jeftina ili reklamna rješenja veličine kreditne kartice, jer takva nisu mnogo upotrebljivija od nje i pucaju na većoj hladnoći. Strugalica neka bude velika i kvalitetno obrađena, s jednom gumenom stranom i jednim dobro obrađenim plastičnim rubom.

U Srpskoj obavljeno oko 500 kontrola i zbog nerealnih cijena napisane kazne u iznosu od 3,58 miliona KM

Neuništivi Đoković se uprkos povredi plasirao u osminu finala Australian Opena