in

Kako jedno pivo dnevno utiče na zdravlje

Foto: Freepik

Opšte je poznato da je umjereno pijenje alkohola ključ svakog zdravog načina života.

Istraživanja su otkrila da svakodnevno, umjereno konzumiranje piva može biti dobro za crevnu floru.

U studiji, koja je objavljena u “Journal of Agricultural and Food Chemistry”, istraživači su naveli da su zdravi muškarci pili oko 350ml alkoholnog ili bezalkoholnog piva dnevno, tokom četiri nedjelje.

Na kraju studije, 22 muškarca su imala veći diverzitet bakterija u mikrobiomu crijeva i bolje pokazatelje zdravlja crijeva, nego prije početka studije.

“Bezalkoholno i alkoholno pivo povećalo je raznolikost crijevne mikrobiote, što je povezano sa pozitivnim zdravstvenim ishodima”, rekli su istraživači u studiji.

Istraživači su takođe rekli da jedno pivo dnevno ne povećava tjelesnu težinu ili masu u tijelu.

Iako je sama studija bila mala, njeni nalazi mogu postaviti presedan za dalja istraživanja u oblasti uticaja alkohola na zdravlje.

Oni su veoma obećavajući za ljubitelje piva, a važno je zapamtiti da redovno pijenje piva ponekad može izazvati iritaciju vašeg digestivnog sistema u cjelini.

“Ispijanje piva može učiniti da vaš želudac proizvodi više kiseline nego obično, što može da se pretvori u upalu sluznice crijeva. Ovo može imati dugoročne nuspojave poput gastritisa”, rekla je nutricionistkinja Keti Boid.

(nportal)

Boris Džonson hospitalizovan

Litar goriva za 2,77 KM! Ekonomista predložio kako smanjiti cijene goriva, a da država ne gubi