in

Kako je JAT-ov avion poleteo sa 106 putnika, a sleteo sa 107!

Na današnji dan pre 44 godine, 13. februara 1978. godine, na interkontinentalnom letu Beograd – Sidnej, u JAT-ovom Boingu 707 (YU-AGI), porodila se Marija Todeva i na svet, na visini od oko 8.000 metara i nekoliko časova pre sletanja u Sidnej, donela zdravog dečaka koji je dobio ime Jatko!

Letelica je iz Beograda poletela sa 106, a u Sidnej sletela sa 107 putnika. Kada su počeli trudovi, tada stjuard, a kasnije pilot, Radoje Rakočević, uz pomoć kolega Slavice i Slobodana Ursića, Ane Hribernik i Gordane Čolović, oslobodili su od ostalih putnika deo gde je sedela Marija.

Tu su improvizovali “porodilište”. Za dezinfekciju je korišćen viski koji bio pri ruci, a pertla je služila za podvezivanje pupčane vrpce, piše Milan Rakić iz Udruženja penzionisanih vojnih letača i padobranaca Srbije.

Kapetan Žika Maljković je Sidneju javio o neočekivanom događaju tako da je po sletanju na platformi bila i lekarska ekipa koja je mogla da konstatuje da su majka i dete s obzirom na okolnosti u odličnom stanju.

Dodik: Muslimani pokušavaju da u miru ostvare ono što nisu uspjeli ratom

Šta je sve oduzeto onima koji su prekršili zakon: Od aviona i zgrada do USB-a