in

“Izgledaću kao prije nesreće” Milenina vjera i duhovna snaga jači su od svega

Lijepa, energična, obrazovana. Vesela i pozitivna. Milena Božić (30), mlada pravnica iz sela Ostojićevo kod Bijeljine, ostala je takva i nakon stravične nesreće koja ju je zadesila prije godinu dana i koja joj je potpuno izmijenila fizički izgled.

Pomagala je roditeljima na imanju kada je kardan poljoprivredne mašine uhvatio njenu kosu zavezanu u rep i iskinuo joj cijeli skalp glave, zajedno sa mišićima čela, mišićima sljepoočnica, arkadom iznad lijevog oka…

Dogodilo se to 23. septembra 2020. godine. Jedanaest mjeseci kasnije na društvenim mrežama osvanula je Milenina objava: „Moj narušeni izgled nikada neće pokoriti moj mentalni i duhovni svijet“.

Hrabra djevojka, koju prijatelji zovu Mili, a brojni pratioci na Instagramu je prepoznaju pod pseudonimom „heroina 20“, odlučila je da se bori. Kao što se uvijek, u životu, borila. I dok je studirala pravo, i dok je radila u sudu u Bijeljini stičući prva profesionalna iskustva, pa i kasnije, kad bi povremeno odlazila na rad u Njemačku i vraćala se u zavičaj da pokuša da se izbori za posao za koji se školovala.

– Za sve što u životu jesam i što sam postigla zahvalna sam svojim roditeljima. Oni su učinili sve da iškoluju mene i mog brata, koji je danas ljekar. Kad mi se dogodila ta nesreća, mama i tata su bili slomljeni. Bojali su se da neću preživjeti ili da mentalno neću izdržati. Ali izdržala sam. I zarekla sam se da ću roditeljima vratiti osmijeh na lice – kaže Milena za Srpskainfo.

U porodičnom domu u Ostojićevu Milena je otvorila svoju „malu kancelariju“, iz koje, posredstvom društvenih mreža, i uz pomoć mreže prijatelja, pokušava da sakupi 100.000 evra.

Toliko bi, po procjenama stručnjaka koji joj pomažu savjetima, moglo biti dovoljno, za rekonstruktivne operacije lica i glave.

– Vjerujem da ću, nakon tih operacija izgledati 90 odsto isto kao prije nesreće. Ljekari su skeptični, ali ja vjerujem u to – poručuje Milena.

I danas se, do detalja, sjeća nesreće, koja joj je u sekundi promijenila život.

Sjeća se trenutka kada joj je mašina povukla kosu i otvorila ogromnu ranu na glavi. I kada su se svi sjatili oko nje i odvezli je u bolnicu.

– Sve vrijeme sam bila pri svijesti, niko me nije mogao prevariti, znala sam šta mi se desilo. I nakon nekoliko operacija i anestezija bila sam savršeno svjesna svega – priča Milena.

Sjeća se i kako su joj pričali da je nakon te nesreće njeno Ostojićevo zamrlo, da se cijelo selo molilo da Milena preživi i da joj bog da snage da pregura iskušenja koja su je čekala.

Nakon nekoliko operacija u Univerzitetskom kliničkom centru Banjaluka, a potom i u VMA u Beogradu, Milena se u novembru prošle godine vratila kući.

Ljekari su joj rekli da će biti potrebno najmanje godinu dana da rane zarastu, a da bi tek nakon toga, eventualno, na red mogli doći rekonstruktivni zahvati.

https://www.instagram.com/p/CKj_LUKAajX/?utm_medium=copy_link

– Kada sam došla kući, sama sam sebe previjala dok rane nisu zarasle. Moji roditelji su bili polumrtvi od brige i tuge. Rekla sam sebi da to moram popraviti. Da moji roditelji zaslužuju ljepšu i mirniju starost. I danas, kad moj tata kaže „što volim, dijete, što si živa“, znam da sam uspjela u tome – priča Milena za Srpskainfo.

Kada se vratila kući Milena se posvetila čitanju, pisanju, vježbanju, meditaciji… I prije nesreće je, kaže, mnogo radila na svojoj mentalnoj snazi i to ju je, vjeruje, spasilo.

– Svako treba da nađe ravnotežu između svog izgleda, fizičkog i mentalnog stanja. Ko tu ravnotežu dostigne može i planine pomjerati – kaže Milena.

Snagu nalazi i u vjeri. Vjernica je od djetinjstva. Kada se u novembru prošle godine vratila iz bolnice kući, već nakon nekoliko dana je otišla na molitvu i pričest, u svoju parohijsku crkvu Svetog Ilije, koja se nalazi preko puta njene kuće.

– U toj crkvi su se danima moje komšije i rođaci molili za moje ozdravljenje – kaže Milena.

Dok trči, šeta, razmišlja, moli se… Dok čita Mešu, Andrića, Dostojevskog. Dok objavljuje prelijepe fotografije i mudre poruke na društvenom mrežama… Milena Božić je svakim danom bar za korak bliže ostvarenju svog sna: da život nastavi tamo gdje je zastao 23. septembra prošle godine.

– Kažu da će ljepota spasiti svijet. Ja vjerujem da će svijet spasiti porodica, mudre riječi i dobre knjige – kaže mlada heroina.

Novi hit-račun iz Crne Gore: Naplatili im 3x neću ništa!

Više od 15.000 posjetilaca na manifestaciji “Živjeće Srpska”