Gugl je morao javno da izjavi da je Gmail “tu da ostane”, nakon što se na društvenim mrežama naširoko proširila prevara u kojoj se tvrdi da se Gmail gasi.

Objava na mreži Iks, nekadašnjem Tviteru, koji je pregledan više od sedam miliona puta, tvrdi da će Gmail biti ugašen u avgustu.

Gugl je iskoristio istu platformu da demantuje tu lažnu tvrdnju.

Stručnjak za komunikacije rekao je za Bi-bi-si da ovde radi o “klasičnom primjeru” opasnosti od dezinformacija.

– Većina ljudi vjeruje u ono što vide na mrežama, a nedostaju alati i procesi za provjeru činjenica – rekao je Ričard Banjal, šef kompanije za procenu komunikacija – CARMA.

– Dok društvene mreže mogu da d‌jeluju bez odgovornosti i ‘pumpaju’ neprovjerene informacije svojoj publici, ovaj incident sa Dži mejlom neće biti poslednji slučaj tog tipa koji ćemo vid‌jeti – kaže on.

Dži mejl je najpopularnija usluga elektronske pošte na svijetu, sa više od 1,5 milijardi aktivnih korisnika širom svijeta, navodi Statista.

I uprkos tome što je odlučno odbacio lažne tvrdnje u ovoj “hoax” poruci, tačno je da je Gugl ugasio neke svoje usluge posljednjih godina, prenosi B92.

Samo tokom 2023. godine, Gugl je ugasio svoj servis za igre Stadia, funkciju YouTube Stories, i počeo je da zatvara stare i neaktivne Gmail naloge.

Kompanija je najavila planove za zatvaranje Google Podcasts, iako je ovu funkcionalnost praktično zamijenio YouTube Music, čiji je Gugl takođe vlasnik.Izvor:
Share.