in

Džekson Polok: „Number 17A“ i tehnika „kapanja“ vredna stotine miliona dolara

Džekson Polok (Jackson Pollock), bio je američki slikar koji nije prihvatao autoritetenemarno se oblačio i koji je sa svima ulazio u sukobe. Međutim, on je postao najznačajniji slikar apstraktnog ekspresionizma, tako što je osmislio „tehniku kapanja“. Njegov umetnički opus imao je snažan uticaj na modernu umetnost 20. veka, a svoja najznačajnija dela stvorio je u domenu akcionog slikarstva, odnosno pomenutog apstraktnog ekspresionizma.

Razvojni put buntovnog slikara

Polok je izbačen iz Škole primenjenih umetnosti u Los Anđelesu, zbog konfliktnog ponašanja. Nakon toga, otišao je u Njujork 1930. godine, gde je studirao u klasi slikara Tomasa Harta Bentona. Bio je u braku sa umetnicom Li Krasner, koja mu je bila velika podrška tokom buntovničkog života.

Prvu samostalnu izložbu održao je 1943. godine u galeriji „The Art of This Century“. Vlasnica ove galerije bila je čuvena Pegi Gugenhajm.

„Tehnika kapanja“

Posmatrajući oslikavanje murala, primetio je da kapljice boje koje padaju na pod stvaraju posebna umetnička dela. Želeo je da pokuša da slika na taj način, pa je na pod počeo da postavlja velika platna. Po njima je razlivao boje, koje je ponekad mešao sa različitim materijalima, poput peska ili stakla. Za slikanje je osim šaka kad kad koristio i čitavo telo.

„Na podu je sve jednostavnije, osećam se bližim slici, kao njen sastavni deo, jer na taj način mogu da se krećem oko nje, radim sa sve četiri strane i bukvalno, uđem u sliku“ – rekao je Polok jednom prilikom.

Dela nastala ovom tehnikom prvi put su izložena 1949. godine u galeriji Beti Parsons. Ova nova i originalna tehnika slikanja zaintrigirala je celokupnu javnost. Ugledni časopis tog vremena „Life“, objavio je veliki tekst o Poloku pod naslovom „Da li je on najveći živi slikar u Americi?“. Nakon ove izložbe vodile su se brojne debate u umetničkim krugovima o tome da li je Polok avangradni umetnik ili običan prevarant.

Najskuplje prodata slika

Slika Džeksona Poloka „Br.5“ iz 1948. godine, dostigla je 2006. neverovatnu cenu od 140 miliona dolara. Njegova slika „Number 17A“ nalazi se na 5. mestu najskuplje prodatih slika prema podacima iz 2020. godine, a prodata je 2015. godine za 200 miliona dolara. Na listi najskuplje prodatih slika, „Number 17A“ nalazi se ispred dela Van Goga,PikasaModiljanija, Klimta i mnogih drugih čuvenih slika. Ispred nje se nalaze 4 slike: „Spasitelj sveta“, delo Leonarda Da Vinčija, „Razmena“ Vilema de Kuninga„Igrači karata“ Pola Sezana i slika „Kada ćeš se udati?“ Pola Gogena.

Izvor: bonzur.rs

Članak Džekson Polok: „Number 17A“ i tehnika „kapanja“ vredna stotine miliona dolara se pojavljuje prvo na Prvi Srpski Portal.

Zarobljen proruski narodni poslanik u Kijevu

U Kijevu ubijen ukrajinski pregovarač zbog sumnje da je odavao tajne Rusima