Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je danas u Njujorku, na sjednici Savjeta bezbjednosti UN, da dodjeljivanje kandidatskog statusa EU može obezbijediti potpunu stabilnost BiH.

Džaferović je pozvao Savjet bezbjednosti UN da u novembru produži mandat misiji Altea u BiH, navodeći da prisustvo međunarodnih vojnih snaga ima izuzetan značaj za očuvanje mira i provođenje vojnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma.

U obraćanju Savjetu bezbjednosti UN na sjednici posvećenoj BiH, Džaferović je rekao da je zbog ministara iz reda hrvatskog naroda u Savjetu ministara koji sprečavaju da se obezbijedi potreban novac upitno održavanje oktobarskih opštih izbora u BiH.

– S obzirom na nesagledive posljedice koje bi po stabilnost imalo sprečavanje održavanja izbora, ukoliko se u Savjetu ministara nastavi s opstrukcijama, odgovornost snosi OHR, koji mora donijeti odgovarajuće odluke kako bi se obezbijedila potrebna sredstva za provođenje izbora – mišljenja je Džaferović.

On je i ovaj put ponovio optužbe na račun Republike Srpske, tvrdeći da je politička kriza u BiH izazvana, kako kaže, prijetnjama secesijom, blokadom institucija i potezima vlasti Srpske protiv Ustava BiH i Dejtonskog sporazuma.

Džaferović se založio za restriktivne mjere prema, kako je rekao, podrivačima Dejtonskog sporazuma, te dodao da je zabrinut i signalima iz susjedstva – naoružavanjem Srbije i miješanjem Hrvatske u izmjene Izbornog zakona u BiH.

– Naročito zabrinjava stav predsjednika Hrvatske da podržava unilateralnu promjenu Dajtona kroz uspostavljanje trećeg entiteta u BiH, kao i činjenica da je spreman uslovljavati eventualno proširenje NATO-a izmjenama Izbornog zakona u BiH – rekao je Džaferović.

Share.