in

Čučnjevi za besplatnu vožnju gradskim prevozom

​Ako biste bez problema bili spremni na malo više fizičke aktivnosti prije ulaska u autobus, onda će vam se ideja o čučnjevima na stanici i te kako dopasti.

Naime, rumunski grad Kluž svojim stanovnicima nudi mogućnost da urade 20 čučnjeva i besplatno se voze gradskim prevozom čitavu nedjelju, piše Romania insider.

Ideja za ovu “kartu zdravlja” potekla je od organizatora lokalnog sportskog festivala prošle godine, a u međuvremenu su je prigrlile i vlasti Kluža, grada u Transilvaniji, s ciljem da ohrabre stanovnike ovog mjesta da budu fizički aktivniji i vode zdrav život.

Za sada je ovaj sistem implementiran samo na stanici Memorandumului Sud. On funkcioniše vrlo jednostavno.

Dovoljno je da stanete ispred automata za karte na obilježeno polje i pokušate da uradite 20 čučnjeva u roku od dva minuta. Specijalni senzor će da broji vaša ponavljanja ove vježbe, a ako je završite u datom roku, iz automata će vam izaći nedjeljna karta gradskog prevoza. Na ovaj način ćete uštedeti značajnu sumu novca, budući da karta za jednu vožnju košta oko 0,5 evra.

Kada je ova akcija prvi put pokrenuta prošle godine, izračunato je da su građani i posjetioca Kluža uradili ukupno milion čučnjeva od 1. septembra do 31. decembra 2020, što je oko 1.900 sati treninga.

Za svoj trud su dobili 55.000 karata gradskog prevoza. Organizatori ovogodišnje kampanje za zdrav život očekuju da ove brojke uskoro budu višestruko nadmašene.

Kristijan Šmit: RS ima pravo da postoji kao i FBiH

Bil Klinton u bolnici