in

Crnadak iznio pet stvari za koje tvrdi da su dogovorili Schmidt i Dodik na sastanku: Neće biti osuđen

Foto: pdp.rs.ba

Šef Kluba PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Crnadak je objavio, kako tvrdi, detalje dogovora visokog predstavnika Christiana Schmidta i predsjednika Milorada Dodika. Ranije je to i najavio kada je iznio tvrdnje da su se tajno sastali.

“Informacije poput ove, koju sam nedavno dobio, inače ne puštam u javnost. Međutim, za razliku od brojnih drugih, ova informacija nije paušalna, sastoji se od konkretnih stvari, provjerljivih u veoma kratkom roku”, kazao je Crnadak.

Poručuje da je zato odlučio da javno objavi glavne elemente dogovora Dodik – Šmit te je pobrojao pet tačaka.

  1. Dodik i SNSD će postepeno ublažiti retoriku i započeti “otopljavanje” atmosfere u Republici Srpskoj prema Šmitu. U tom cilju Schmidt će gostovati na RTRS-u, što je već realizovano.
  2. Funkcioneri SNSD-a će serijom izjava stvarati ambijent da je Šmit realnost koja se mora uvažiti, što je već započelo izjavom Srđana Mazalice da “ne priznajemo Schmidta, ali se ne možemo boriti protiv nečega što je faktičko stanje”. Na taj način funkcioneri SNSD će kontinuirano, iz dana u dan, privikavati javnost u Republici Srpskoj na “novu realnost”, kako iznenadno priznavanje i prihvatanje Šmit ne bi izazvalo šok i uznemirenost u entitetu.
  3. Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske, koji je Vlada Republike Srpske povukla sa dnevnog reda pretposljednje sjednice Narodne skupštine, neće biti vraćen u proceduru i neće biti usvojen.
  4. Dodik je dobio obećanje da neće biti presuđen u procesu koji se vodi protiv njega, odnosno da mu neće biti izrečena mjera zabrane političkog djelovanja.
  5. Dogovoreno je da neće biti tehničkih izmjena izbornih pravila do kraja godine, odnosno uvođenja skenera i drugih predloženih mjera za obezbjeđivanje poštenih izbora, čime će se SNSD omogućiti da i dalje manipuliše izbornom voljom građana.

Amerika uvela sankcije Petru Đokiću

Milan Radović napustio Srpsku demokratsku stranku