in

Čisteći štalu pronašao slike koje vrijede milione dolara

Automehaničar Džered Vipl iz Voterberija je još 2017. godine dok je raščišćavao štalu pronašao je slike – umjetnička djela, za koje je tek nekoliko godina kasnije saznao da sve zajedno vrijede milione dolara.

Sljedećeg dana, Vipl je otišao do kontejnera gdje je, kako je rekao, uzeo stotine umjetničkih djela umotanih u plastiku i prekrivenih prljavštinom.

Kasnije je otkrio da je umjetnost stvorio Frensis Hajns, umjetnik rođen u Vašingtonu, koji je živio u Konektikatu i Njujorku. Prema riječima kustosa umjetnosti, djela zajedno vrijede “milione” dolara.

“Odmah sam počeo da istražujem”, rekao je Vipl, koji je proveo naredne četiri godine istražujući Hajnsa i kontaktirajući umjetnikove prijatelje i porodicu.

Sada je Vipl sarađivao sa Holisom Tagartom, koji ima galerije u Sautportu i Njujorku, da napravi veliku izložbu Hajnsovog rada.

Izložba će prikazati i ponuditi na prodaju 35 do 40 komada pronađene umjetnosti od 5. maja do 11. juna u galerijama Hollis Taggart Southport i Njujorku.

Kustos umjetnosti i istoričar Piter Hejstings Falk procjenjuje da se Hajnsove “umotane” prašnjave slike mogu prodati za oko 22.000 dolara, a njegovi crteži za oko 4.500 dolara – što bi učinilo da kolekcija koju je otkrio Vipl vrijedi milione dolara ako se proda u cjelini, prenosi ctinsider.

Vipl nije otkrio koliko je tačno komada izvukao iz smeća, ali je rekao da ima nekih koje neće prodati.

Kada je Vipl prvobitno pronašao komade, njegova prva misao bila je da ih okači u svom zatvorenom skejtbord parku u Voterberiju pod nazivom “Skladište” za Noć vještica.

Ali nakon što je saznao za umjetnika koji stoji iza kolekcije, koja je uključivala slike, skulpture i male crteže, odlučio se protiv toga i počeo je da kontaktira ljude iz svijeta umjetnosti.

“Uvijek sam bio mehaničar i poznat sam u svijetu skejtborda, ali ne i u svijetu umjetnosti. Tako da je pokušaj da natjerate ljude da čak i otvore vaše e-mejlove i shvate vas ozbiljno bio ogroman izazov”, rekao je Vipl.

Prije nekoliko mjeseci, Vipl je odlučio da proda neke od umetničkih djela koje je pronašao sa namjerom da Hajnsovo ime bude prepoznato u svijetu umjetnosti.

Frensis Hajns je umro 2016. u 96. godini i ima dva živa sina koji žive u Njujorku i na Floridi.

Vatrogasci izvlače povrijeđene iz smrskanih vozila nakon sudara u Brčkom

Šmit poništio Zakon o nepokretnoj imovini Srpske