in

Brčko dobija novog gradonačelnika

Brčko distrikt dobio je novi probosanski blok sastavljen od četiri stranke i jedne skupštinske zastupnice iz reda nacionalnih manjina. Među njima nema SDA koju izbacuju iz vlasti, a uskoro bi mogla uslijediti i promjena gradonačelnika. Na tom mjestu bi se mogao naći Zijad Nišić iz SBiH.

Narod i pravda (NiP), Socijaldemokratska partija (SDP), Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) i Savez za bolju budućnost (SBB) – četiri su politička subjekta koji uz zastupnicu iz reda nacionalnih manjina Mejru Šečić čine novi probosanski blok u Skupštini Brčko distrikta.

Svoju zajedničku saradnju ukupno osam skupštinskih zastupnika ozvaničilo je sporazumom o koalicionom djelovanju, a danas su javnosti predstavili svoje pravce djelovanja u narednom periodu. Nova Četvorka je predstavila svoj program rada, ocjenjujući ga programskim i usmjerenim u borbu protiv korupcije.

Predsjednik brčanskog ogranka Naroda i pravde Damir Bulčević je na konferenciji za medije kazao da grupi koja je potpisala sporazum nije bio cilj smjena nekoga, već su dugo vremena, skupa sa stranačkim organima, radili na privrednim oblastima, smjernicama i principima rada, upravljanju javnim sektorom i ključnim projektima koje treba realizirati u distriktu.

“Program smo pokušali kreirati kroz 11 poglavlja. To je prije svega borba protiv korupcije, reforma administracije, briga o mladima i porodici, obrazovanje, sport i kultura, odnos prema nacionalnim manjinama, podrška privredi sa posebnim aspektom na poljoprivredu, socijalna zaštita, održivi razvoj, komunalna pitanja, sigurnost te saradnja sa bh. dijasporom”, naveo je Bulčević, istaknuvši da će program biti ponuđen koalicionim partnerima iz reda srpskog i hrvatskog naroda.

Novi koalicioni partneri su predstavili i potencijalno budućeg gradonačelnika, a riječ je o Zijadu Nišiću iz Stranke za BiH. Nišić bi se na mjestu prvog čovjeka distrikta mogao naći ukoliko bude smijenjen aktuelni gradonačelnik iz SDA Esed Kadrić, što je zatražilo upravo osam skupštinskih zastupnika koji se nalaze u novom probosanskom bloku.

“Zahtjev, odnosno prijedlog je upućen u skladu sa svim zakonskim mjerama koje procedura predviđa. Ova inicijativa se prelila sa viših nivoa vlasti u BiH, a potpisnice sporazuma u Brčko distriktu su dio grupacije stranaka iz redova Osmorke kao dijela novoformirane vlasti na nivou države, sa istim rezultatom na nivou Federacije BiH”, kazao je Nišić, potcrtavši da su i razlozi rekonstrukcije vlasti u distriktu identične kao na ostalim nivoima u našoj zemlji.

On je kazao i to da svi problemi u kojima se nalaze ostale sredine u Bosni i Hercegovini ne zaobilaze ni prostor Brčko distrikta.

“Brčko distrikt i pored svih političkih i ekonomskih protekcija međunarodne zajednice nije odmakao od loših statistika koje prate i ostale dijelove BiH. Brčko distrikt je trebao biti region evropske klase, ali to nije. Međutim, može biti”, naglasio je Nišić, istaknuvši da se vidi na mjestu gradonačelnika distrikta kao osoba koja bi mogla uspješno obavljati taj posao.

Iz novog probosanskog bloka danas su naveli da su o svim poduzetim koracima obavijestili supervizora za Brčko distrikt.

Dodik komentarisao odluku Ustavnog suda BiH

Utvrđeno zakonsko rješenje:Zatvor za one koji neovlašteno objavljuju tuđe snimke