U Prvom osnovnom sudu u Beogradu, glumac i reditelj Dragan Bjelogrlić detaljno je iznio odbranu povodom optužbi za nasilničko ponašanje prema kolegi Predragu Antonijeviću 23. avgusta prošle godine u Nišu.

Bjelogrlić je sudu rekao da je te noći branio svoju čast, ali na pogrešan način, objašnjavajući da su tom događaju prethodile dvogodišnje provokacije Antonijevića.

On je naveo da ga javnost zna kao miroljubivog čoveka, te da nije moguće da neko u 58. godini preko noći postane nasilnik, kao i da je svijestan svoje greške ali da ne smatra da je počinio krivično djelo.

Antonijević, prema njegovim riječima, redovno provocira ljude tako što ih naziva pogrdnim imenima.

Bjelogić je ustvrdio da je lično pristvovao jednom takvom događaju kada je Antonijević prvo dobacivao poznatom piscu uvredljive riječi, a potom ga uhvatio za “gušu”.

Takođe, Bjelogrlić je istakao da ga je, nakon što je Antonijević pustio u javnost njegov navodni mejl u kojem mu nudi mito, Antonijević svaki put kada ga vidi provovocirao raznim uvredama navodeći da je kriminalac i da je kriminalcima mjesto u zatvoru.

Bjelogrlić je naveo da se sa Antonijevićem sreo dva puta u kafiću koji se nalazi preko puta njegove kuće, te da je oba puta napustio objekat zbog provokacija kako ne bi došlo do incidenta.

Tog dana kada je došlo do tuče, Bjelogrlić tvrdi da je Antonijevićevo prisustvo bila direktna provokacija jer on nije bio pozvan na festival, kao ni na koktel nakon premijere filma “Toma”.

Pojašnjavajući događaj, Bjelogrlić je istakao da mu je Antonijević nekoliko puta dobacio “ološ u zatvor” i još neke pogrdne riječi što je trajalo određeni vremenski period.

Bjelogrlić je nakon nekoliko provokacija, kako kaže, prišao Antonijeviću i rekao mu “dokle ćeš da me provociras” nakon čega mu je lupio šamar.

Kako je objasnio, nakon šamara odmakao se jer nije htio da nastavlja sukob, ali ga je Antonijević nogama držao i krenuo da uzme pepeljaru ili flašu, nakon čega mu je Bjelogrlić videvši to zadao još nekoliko udaraca zatvorenom šakom.

On je takođe dodao da je Antonijević nakon tog incidenta nasrnuo na njega, oborio ga na pod i udario ga par puta pesnicom.

Nakon događaja, Bjelogrlić objašnjava da je dao iskaz u policiji i vratio se u hotel, te su nakon par sati po njega došli pripadnici UKP-a sa nalogom za hapšenje i odveli ga opet u stanicu.

Nastavak suđenja je zakazan za 1.decembar kada je pozvan Antonijević da svijedoči u statusu oštećenog.

Istraga ovog slučaja sproveđena je u Nišu, ali je nakon podizanja optužnog predloga protiv Bjelogrlića Osnovni sud u Nišu zatražio da se predmet delegira beogradskom sudu, što je Vrhovni kasacioni sud (VKS) odobrio iz razloga procesne cjelishodnosti, pošto su i optuženi i oštećeni, kao i branilac i svjedoci svi iz Beograda.

Osnovno javno tužilaštvo u Nišu podnelo je 26. novembra sudu optužni prijedlog protiv Bjelogrlića jer je 23. avgusta u ranim jutarnjim časovima više puta po glavi udario reditelja Predraga Antonijevića u niškom hotelu “Ambasador”.

Bjelogrlić je optužen za krivično djelo nasilničko ponašanje, a tužilaštvo traži od suda da mu izrekne kaznu zatvora od šest mjeseci, rekao je ranije za Tanjug portparol tužilaštva Ivan Marković.

Bjelogrlić je na saslušanju u tužilaštvu priznao izvrsenje krivičnog djela i izrazio žaljenje.

Oba reditelja našla su se u Nišu zbog manifestacije 56. Filmski susreti.

Share.