Društvene mreže glavni su izvor brojnih bizarnih stvari koje se ranije, možda i kada bi nam pale na pamet, ne bismo usudili uraditi.

Danas, stvari su se promijenile, a ono što je nekada bila sramota, postalo je moderno.

Posljednji trend koji vlada na TikToku obuhvata zdravstvene radnike koji snimaju sami sebe nakon što im umre pacijent.

Ljekari, medicinske sestre i drugi zdravstveni radnici koriste ovu aplikaciju kako bi pokazali svoju reakciju nakon smrti pacijenta.

Snimci uglavnom prikazuju vidno uznemirene osobe dok plaču, nervozno šetaju po hodniku ili utučeni šute.

Na nekim od zapisa tu je i popratni tekst u kojem je objašnjeno šta se dogodilo njihovom pacijentu.

Nakon što je izgubila pacijenta, jedna diplomirana medicinska sestra izjavila je kako “nikad ne postaje lakše”, dok je jedan veterinar rekao:

“Volim ono što radim i ne bih izabrao drugu profesiju, ali ovo polje ima jednu od najviših stopa suicida i svi smo svakodnevno preplavljeni”.

Iako se ne može poreći da je rad u zdravstvu nevjerovatno težak i da se naročito odražava na mentalno zdravlje, ovakvo nešto izazvalo je oštre kritike na Twitteru.

@halesimpson This is why I nurse #nurse #fyp #nursesoftiktok ♬ Surrender – Natalie Taylor

Između ostalog, TikTok su proglasili “najkancerogenijom aplikacijom ikada”, ali i istakli da “ovakvi ljekari misle da je njihov život film”.

“Pacijenti umiru i prva stvar koju medicinske sestre na TikToku naprave jeste pronađu neko mjesto u bolnici gdje mogu postaviti svoj telefon, odaberu muziku koja odgovara raspoloženju i snimaju sebe kako ‘tuguju’ s korisnim opisima za gledaoce”, napisao je jedan korisnik uz video sa TikToka koji je prikupio više od 13 miliona pregleda.

“Kada ste emocionalno uznemireni zbog gubitka pacijenta (s pravom), i onda skrenete pažnju na sebe kako bi drugi mogli vidjeti da ste uznemireni, tada se više ne radi o osobi koja je umrla, nego o vama. To se zove narcizam”, još jedan je od komentara.

Prilično burne reakcije na mrežama natjerale su neke od korisnika da se deaktiviraju sa ove mreže ili isključe opciju za komentarisanje.Izvor:
Share.