Singapurski sud osudio je muškarca na sedam nedjelja zatvora zbog kršenja naredbe “ostani kod kuće” u vezi s kovidom uprkos tome što je beskućnik.

Državljanin Singapura Rozman Abdul Rahman (40) vratio se iz Indonezije 20. marta 2020. godine.

Nakon što je službenik za imigraciju insistirao da potpiše obavještenje o boravku kod kuće on je naveo kuću svoje polusestre kao mjesto za karantin – ali je u stvari beskućnik.

U periodu kada je trebalo da se samoizoluje, živio je na ulici, spavao na parkingu, a kasnije se preselio u prihvatilište za beskućnike. Takođe je nastavio da radi kao obezbjeđenje u kompaniji za logistiku prehrambenih proizvoda. Njegov poslodavac je tvrdio da nije znao da je Rahman prekršio propise.

Pošto nisu mogli da ga lociraju, policajci su na kraju pronašli Rahmana preko njegovog poslodavca i uhapsili ga. On je osuđen na sedam nedjelja zatvora nakon što je ranije ove godine priznao krivicu.

“Usred svjetske krize, Rozman je ostao sa svojom ličnom krizom – beskućništvom. Nije imao mjesto stanovanja. Bio je prepušten ulici”, rekao je njegov advokat Azri Imran Tan, dodajući da je njegova kazna “okrutan obrt ironije”.

On je tvrdio da “treba da postoji razlika između onih koji neozbiljno izlaze i krše odredbu o ostanku kod kuće i onih koji nemaju izbora”.

Dok je njegova odbrana tražila kraći pritvor i novčanu kaznu, tužioci su optužili Rahmana da je namjerno izložio druge riziku od kovida, a zašta je predviđena kazna do šest mjeseci zatvora.

Zamjenik javnog tužioca Laj Jan nazvao je 13-dnevno kršenje pravila “skoro bez presedana”. Očekuje se da će Rahman uložiti žalbu na odluku.

Singapur je imao jednu od najstrožih mjera za kovid u svijetu sa stotinama ljudi kažnjenih i zatvorenih zbog kršenja pravila samoizolacije, podsjeća Raša tudej.Izvor:
Share.