in

Bećković: Knjiga je najvažniji čovjekov izum

U Novom Sadu je danas počeo Međunarodni sajam knjiga koji je otvorio akademik i poznati srpski pjesnik Matija Bećković, počasni gost ovogodišnje manifestacije.

Bećković je tom prilikom naglasio da bi događaji kao što je Sajam knjiga uvijek trebalo da budu otvoreni, kao i da bi to bilo najprimjerenije da se desi baš u Novom Sadu, aktuelnoj Evropskoj prijestonici kulture.

– Knjiga je najvažniji čovjekov izum, sa tog prestola nije je sklonio nikada niko i ona će biti na kraju, kao što je bila na početku. Ovo je Sajam knjiga, a mogli bi da kažemo i Sajam knjige jer knjiga je samo jedna i iz te jedne su nastale sve ostale – poručio je Bećković otvarajući Sajam.

Prisutnima su obratili i generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković, pokrajinski sekretar za kulturu, informisanje i odnose sa vjerskim zajednicama Dragana Milošević, pomoćnik ministra kulture za savremeno stvaralaštvo Radovan Jokić i zamjenik gradonačelnika Novog Sada Milan Đurić.

Svečana ceremonija otvaranja održana je u Master centru Novosadskog sajma.

U okviru svečanog otvaranja Sajma upriličeno je i uručenje prestižne književne nagrade „Laza Kostić“.

Za najbolje izdanje između dva sajma nagrada je uručena Jovici Aćinu za zbirku priča „Banja“ i Zoranu Đeriću za zbirku poezije „Pesme produženog trajanja“.

Vesni Aleksić uručena je nagrada za najbolju knjigu u oblasti književnosti za djecu pod nazivom „Dugo mačje leto“.

Sajam knjiga biće otvoren do 10. marta, a izdavači su najavili veliki popust na knjige poznatih domaćih i stranih autora.

Izvor: SRNA/RTRS

Članak Bećković: Knjiga je najvažniji čovjekov izum se pojavljuje prvo na Prvi Srpski Portal.

Jokić potpisuje ugovor od 241.000.000 dolara i postaje najplaćeniji igrač svih vremena

U Federaciji BiH upisano 5.000 studenata manje u odnosu na prethodnu akademsku godinu