in

BBC Mundo: Kako je serija “Kasandra” spriječila novi sukob u BiH (VIDEO)

Zašto je “Kasandra” bila toliko važna stanovnicima Srpske i da li je priča o siročetu koje je ostavljeno u cirkusu zaista imala moć da spriječi nove nemire u državi koja je tek izašla iz rata?

Kada je u oktobru 1992. godine televizija RCTV iz Venecuele premijerno emitovala sapunicu “Kasandra”, uspjeh je bio trenutan i planetaran. Serija je 1997. godine stigla i do Bosne i Hercegovine, u kojoj je, prema pisanju BBC-ja imala mnogo veću ulogu nego što se misli.

Kada je emitovanje u Republici Srpskoj naglo prekinuto, u cijelu stvar se umiješao američki Stejt department, kako bi spriječio da se gnjev naroda prelije u novi sukob, ispričao je za BBC Mundo na španskom tadašnji direktor u Koral pikčersu, kući koja je bila vlasnik telenovele.

Priča o mladoj ženi koja je kao beba zamijenjena i data siromašnoj, romskoj porodici iz cirkusa i koja se sa 18 godina vraća u svoj rodni grad, gdje živi njena biološka bogata porodica, osvojila je Venecuelu sa svojih 150 epizoda. Legendarnu Kasandru, čiji lik je stvorila Kubanka Delija Fijalo “majka latinoameričke sapunice”, glumila je Koraima Tores.

Glumica je toliko oduševila publiku da je sapunica počela da se izvozi u druge zemlje španskog govornog područja, a zatim je prešla barijeru latinskog svijeta i dosegla više od 100 zemalja, a među njima i BiH.

Antonio Paez je bio izvršni potpredsjednik Koral pikčersa, podružnice RCTV-a u Karakasu i Majamiju, i svjetski distributer sapunica.

“Kasandra” je tako stigla i u zemlje bivše Jugoslavije i 1997. godine “opčinila” Republiku Srpsku, rekao je Pez za BBC Mundo na španskom jeziku.

Te 1997. godine u Srpskoj je tinjao sukob između struje bivšeg predsjednika Srba Radovana Karadžića i njegove nasljednice Biljane Plavšić. Karadžić je u to vrijeme bio optužen za ratne zločine, dok je Biljana Plavšić imala podršku SAD.

Državna televizija Republike Srpske SRT, koja je imala najveći uticaj na stanovništvo, nalazila se na Palama pod kontrolom Karadžića i imala je repetitore na cijeloj teritoriji, sve dok jednog dana u avgustu 1997. Biljana Plavšić nije preuzela kontrolu nad repetitorom SRT u Banjaluci i prekinula signal.

Kada se signal vratio u eter, bio je u rukama vlade Biljane Plavšić i prestao je da reprizira programe koji dolaze s Pala. Međutim, kanal je odmah naišao na problem – nije emitovao “Kasandru”, a publika je bila usred priče.

To je zabrinulo ne samo rukovodstvo televizije, već navodno i Sjedinjene Američke Države.

Stejt department, koji je vodila administracija tadašnjeg predsednika SAD Bila Klintona, bio je zabrinut da bi činjenica da Srbi u BiH ne mogu da nastave da gledaju omiljenu seriju mogla da izazove socijalne nemire, negodovanje i, na kraju, podstakne unutrašnje sukobe i potkopa vladu Biljane Plavšić.

Zbog toga je službenik Stejt departmenta kontaktirao Antonija Peza.

“Sekretarica mi je rekla da me zovu iz Ministarstva spoljnih poslova Sjedinjenih Američkih Država”, rekao je Paez i prisjetio se da je s nevericom rekao: “Molim?”.

“Počeo sam da razgovaram s tipom koji je rekao: ‘Slušaj, trenutno ti ne mogu reći ni svoje ime. Postoji javna televizijska stanica i imaš seriju koja se prodaje u ovom području. Stvarno želimo da je zadržimo u eteru jer je skinuta i rat je eskalirao zbog toga, pa nam treba vaša pomoć da je vratimo u eter”, rekao je.

Paez je nazvao televizijsku stanicu u Republici Srpskoj i poslije nekoliko pokušaja uspio da razgovara s direktorom.

“Da, stvarno želimo da vratimo tu seriju. Vidite kako možete da nam pomognete”, rekli su mu iz televizije.

Paez je pretražio zapise Koral pikčersa i otkrio da nikada nisu prodali prava emitovanja “Kasandre” SRT-u.

Opet je nazvao i na televiziji su priznali da je kanal sa Pala piratski uzimao epizode koje su prethodno emitovane u Beogradu, ali da nisu mogli da ih kupe jer nisu imali novca.

Paez je potom pokušao da natjera Stejt department da plati seriju, jer su oni bili zainteresovani za ponovno emitovanje. Dobio je negativan odgovor, ali je na kraju direktor Koral pikčersa odlučio da će, ako je toliko važno, seriju pokloniti.

“Nikada nisam čuo da je TV emisija bila toliko popularna da je zapravo pomogla i doprinijela miru. To je ono što je učinila “Kasandra”. Zapravo, doprinijela je miru u cijelom regionu”, rekao je Paez, prenosi Mondo.

Fudbalski velikan na ćevapima zaradio više nego na fudbalu (VIDEO)

Kamion prevozio materijal za farbe, pod ceradom pronašli BMW (FOTO)